Studiu sociologic: 61% dintre australieni susțin trimiterea marinei Australiei pentru a împiedica o blocadă chineză în jurul Taiwanului


Studiu sociologic: 61% dintre australieni susțin trimiterea marinei Australiei pentru a împiedica o blocadă chineză în jurul Taiwanului

Rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Lowy din Sydney și publicat miercuri, 21 iunie, arată că majoritatea australienilor susțin trimiterea de arme, respectiv angrenarea marinei țării lor pentru a preveni o blocadă chineză asupra Taiwanului. Pe de altă parte, majoritatea australienilor nu susțin trimiterea de trupe.

Potrivit Institutului Lowy, pe măsură ce cresc preocupările legate de un conflict între China și SUA referitor la Taiwan, australienii devin "mai puțin ambivalenți în ceea ce privește acționarea în comun cu Statele Unite". La întrebarea dacă un război între SUA și China privind Taiwanul reprezintă o "amenințare critică", 64% au răspuns afirmativ, aproape de două ori mai mulți decât în 2020, la acea vreme procentul fiind 35%.

Singurul domeniu care a produs și mai multă îngrijorare în rândul respondenților este cel al atacurilor cibernetice, pe care 68% le-au enumerat drept o amenințare critică.

Întrebați despre răspunsul Australiei în cazul în care China ar invada Taiwanul, 80% au spus că vor accepta refugiați taiwanezi. Totodată, 76% au zis că Australia ar trebui să impună sancțiuni economice și diplomatice împotriva Chinei.

64% dintre australieni sunt de acord ca guvernul lor să furnizeze armament Taiwanului. De asemenea, majoritatea respondenților, 61%, susțin "folosirea marinei australiane pentru a împiedica China din a impune o blocadă în jurul Taiwanului".

Cu toate acestea, doar 42% susțin sprijinirea Taiwanului cu trupe australiene. 

Când li s-a cerut să-și evalueze sentimentele față de diferite țări și teritorii, pragul de 100 de grade semnificând un "sentiment foarte cald, favorabil" și zero reprezentând un "sentiment foarte rece, nefavorabil", australienii au evaluat Taiwanul la 65 de grade, mai sus clasate fiind doar Noua Zeelandă, Japonia, Marea Britanie, Singapore și Franța. China, în schimb, a fost evaluată la 33 de grade, fiind clasată imediat deasupra Rusiei, care a ajuns pe ultima poziție, la 20 de grade.

Un sondaj realizat în august 2022 de Consiliul pentru Afaceri Globale din Chicago a dezvăluit rezultate foarte asemănătoare în cazul americanilor atunci când li s-au pus aceleași întrebări despre Taiwan. În cazul în care China ar invada Taiwanul, 76% susțin impunerea de sancțiuni diplomatice și economice asupra Beijingului, 67% sprijină acceptarea refugiaților taiwanezi, 65% susțin furnizarea de armament Taiwanului, iar 62% sunt de acord că marina americană ar trebui trimisă pentru a împiedica China din a impune o blocadă asupra Taiwanului. Pe de altă parte, doar 40% consideră că SUA ar trebui să trimită trupe în sprijinul Taiwanului. (sursa: Taiwan News

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.