SONDAJ Ucraina: deși au cea mai mare încredere în Armată și mult mai puțină în partide și Parlament, ucrainenii NU doresc un regim militar. Câte procente are președintele Zelenski. Cum sunt cotate instituțiile importante ale statului


  • ACP
  • Jun 21, 2023 18:26
  • 1210
SONDAJ Ucraina: deși au cea mai mare încredere în Armată și mult mai puțină în partide și Parlament, ucrainenii NU doresc un regim militar. Câte procente are președintele Zelenski. Cum sunt cotate instituțiile importante ale statului

Un studiu sociologic realizat de Centrul Razumkov în perioada 23-31 mai 2023 în cadrul unui proiect al Programului MATRA, finanțat de Ambasada Olandei în Ucraina arată că ucrainenii au în covârșitoare majoritate încredere în forțele armate și președinte, dar nu au prea multă încredere în sistemul judiciar, în partide și în aparatul de stat (mai cu seamă în funcționari publici). 

Astfel, conform studiului, dintre instituțiile de stat și publice, cele mai de încredere sunt Forțele Armate ale Ucrainei (93% dintre respondenți au încredere în ele), unitățile de voluntari (86%), președintele Ucrainei (83%), Garda Națională (83%), organizații de voluntari (82%), serviciile de urgență de stat (80%), Serviciul de Frontieră de Stat (79%), Ministerul Apărării (75%), Serviciul de Securitate al Ucrainei (66%), organizații publice (61 %), Biserica (61%), Poliția Națională (59 %), primarii localităților (58%) și consiliile locale ( 55%) ale localităților în care locuiesc respondenții la interviurile din cadrul studiului. 

În același timp 56% dintre respondenți cred că evenimentele din Ucraina se dezvoltă în direcția corectă, iar 22% cred că evenimentele se dezvoltă în direcția greșită. În februarie-martie 2023, acești indicatori erau de 61%, respectiv 21%, iar la sfârșitul anului 2021 (în ajunul agresiunii ruse pe scară largă) - 20% și, respectiv, 65,5% (adică la acel moment, aproape două treimi dintre respondenți au considerat că țara se mișcă în direcția greșită). 

Problemele Bisericii Ortodoxe, împărțită între Patriarhia Kievului, care și-a dobândit în 2019 autocefalia și eparhiile rămase subordonate Moscovei, au făcut ca procentele celor care au încredere în ea să ajungă la numai 61%, ceea ce e destul de puțin pentru Biserica în timp de război.

Rezultatele studiului arată și că 43% dintre ucraineni cred că Ucraina este capabilă să depășească problemele și dificultățile existente în următorii câțiva ani și tot 43% cred că Ucraina va putea depăși problemele abia pe termen lung, în timp ce numai 5% cred că Ucraina este incapabilă să își depășească problemele actuale. 

Raportat la lunile trecute se poate observa o scădere ușoară a încrederii în posibilitățile de redresare ale țării, în condițiile în care în februarie-martie 2023 aceste cifre au fost de 49%, 36% și doar 3% au spus atunci că țara e incapabilă să își depășească problemele. 

Majoritatea respondenților au spus că nu au încredere în instanțe și în sistemul judiciar în general (70%), în partide politice (69%), în aparatul de stat (66%), în băncile comerciale (56%), ori în Rada Supremă, ori Parlamentul Ucrainei (55%). Cu toate acestea, marea majoritate a ucrainenilor (71%) consideră că un regim militar este un lucru rău – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.