După ce a fost avariat podul Ciongar, panica invadatorilor ruși de pe malul stâng al regiunii Herson și din alte teritorii ocupate atinge cote maxime. Motivele / Anna Neplii


După ce a fost avariat podul Ciongar, panica invadatorilor ruși de pe malul stâng al regiunii Herson și din alte teritorii ocupate atinge cote maxime. Motivele / Anna Neplii

În noaptea de 22 iunie a avut loc o explozie pe podul Ciongar, care leagă malul stâng al regiunii Herson, ocupat de ruși, de Peninsula Crimeea ocupată temporar.

Ca răspuns, propagandiștii ruși sunt foarte alarmiști, dat fiind faptul că deteriorarea podului are o foarte mare relevanță, a transmis prim-vicepreședintele Consiliului Regional Herson, Iuri Sobolevsky, într-o postare efectuată pe 22 iunie pe canalul său de Telegram.

"În primul rând, este o lovitură pentru logistica militară a invadatorilor. Unii propagandişti au scris deja articole alarmante cu privire la pod. Interesant, căci atunci când hidrocentrala a fost aruncată în aer au tăcut. Asta înseamnă că podul din Ciongar le afectează direct interesele", a precizat Sobolevsky.

Sobolevsky a mai menționat că avarierea podului are un impact psihologic asupra autorităților de ocupație. Asta înseamnă că acum nu există niciun loc pe teritoriul regiunii Herson unde invadatorii să se poată simți în siguranță.

Potrivit prim-vicepreședintelui Consiliului Regional Herson, deteriorarea podului reprezintă un semnal pozitiv. Vizarea unor astfel de obiective indică faptul că natura operațiunilor militare din sudul Ucrainei va deveni mai dinamică în viitorul apropiat. Dacă ne amintim de evenimentele din toamna anului 2022, bombardamentele sistematice asupra podului Antonovsky au avut loc chiar înainte de eliberarea zonei malului drept din regiunea Herson.

Pe rețelele sociale sunt distribuite fotografii care arată o gaură uriașă în podul Ciongar. Propagandistul rus Vladimir Saldo relatează că Forțele Armate ucrainene au lovit podul cu o rachetă Storm Shadow. Alții sugerează că ar putea fi vorba despre racheta suedezo-germană Taurus. 

Însă, focosul Storm Shadow este prevăzut cu un tip de cap penetrant cu o greutate de 450 de kg. Prin urmare, potrivit experților, dacă această rachetă ar fi lovit podul, deteriorarea ar fi fost mult mai semnificativă. 

Prin urmare, se iau în calcul și alte variante privind deteriorarea podului, inclusiv un impact al sateliților StarLink.

Experții militari au prezentat o teorie referitoare la originea atacului, făcând o analogie cu Forțele Aeriene Israeliene. Când avioanele armatei de apărare a Israelului lovesc Fâșia Gaza, ele distrug, de pildă, ținte teroriste în clădirile înalte. Astfel, inițial, israelienii lansează un obuz de lumină asupra acoperișului clădirii pentru a avertiza cu privire la impact. Asta le oferă rezidenților timp pentru evacuare. După aceea, lovitura este efectuată cu o bombă sau o rachetă de luptă.

Astfel, lovitura de pe podul Ciongar din această noapte poate fi percepută drept o etapă intermediară în distrugerea logisticii inamicului. Până acum, legătura peninsulei cu teritoriul din sudul Ucrainei este întreruptă, ceea ce reprezintă o amenințare pentru grupul de sud al armatei ruse.

În aceeași noapte, a avut loc și o explozie în zona Berdyansk ocupată temporar (regiunea Zaporojie). Martorii oculari spun că s-a auzit chiar și la 50 de kilometri depărtare în satul Urzuf din raionul Mariupol. Lovitura s-a desfășurat asupra locului unde erau concentrați invadatorii, la Centrul Recreațional "Roza" din satul Azovskoye, districtul Berdyansk. Imediat după aceea, a izbucnit un incendiu.

În general, odată cu începerea intensificării acțiunilor ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția sud la Berdyansk și alte așezări ocupate temporar din regiune, exploziile au devenit mai frecvente, care, de regulă, sunt acompaniate de detonarea muniției. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.