"Le propun să-și ofere propriile teritorii! Care este problema?". Președintele Poloniei, mesaj ferm adresat țărilor care presează Ucraina să agreeze varianta de a face concesii teritoriale


"Le propun să-și ofere propriile teritorii! Care este problema?". Președintele Poloniei, mesaj ferm adresat țărilor care presează Ucraina să agreeze varianta de a face concesii teritoriale

Într-un interviu acordat joi postului ucrainean de televiziune Espresso, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a avut o reacție virulentă la adresa țărilor care presează Ucraina să accepte să facă concesii teritoriale statului terorist Rusia. Concret, Andrzej Duda a transmis că acele țări ar trebui să-și cedeze din propriile teritorii, iar Ucraina să își continue lupta pentru a le elibera pe cele ocupate de trupele ruse. 

De asemenea, președintele Poloniei a reliefat cât de important este pentru securitatea europeană ca Ucraina să obțină victoria împotriva Rusiei: "Rusiei nu i se poate permite să câștige, întrucât va continua să avanseze. Asta îi va susține imperialismul. Ea este precum un animal sălbatic care mănâncă o persoană. Dacă un animal sălbatic mănâncă o persoană, în mod normal se spune că ar trebui vânat și împușcat, întrucât a deprins obișnuința să mănânce carne umană. La fel în cazul Rusiei. Dacă Rusia mănâncă Ucraina, chiar și parțial, va ataca restul Ucrainei de îndată ce își va reveni. Și apoi se va năpusti asupra altor țări: asupra Poloniei, asupra statelor baltice, asupra țărilor din fosta sferă de influență a Uniunii Sovietice".

Nu în cele din urmă, Andrzej Duda a subliniat că, în urma Summitului NATO ce se va desfășura în luna iulie la Vilnus, Ucraina trebuie să primească o perspectivă clară privind aderarea la Alianța Nord-Atlantică. 

Reporter: Se întâmplă o mulțime de chestiuni în acest moment care au escaladat. Chiar în prima linie au început ostilități mai active. În fiecare zi auzim despre eliberarea satelor unul după altul. Probabil vă începeți dimineața cu știri despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Am o întrebare simplă. Aveți o perspectivă despre momentul în care se va termina războiul?

Duda: Rusiei nu i se poate permite să câștige războiul împotriva Ucrainei. Există mai multe motive. În primul rând, pentru că eroismul poporului ucrainean, eroismul apărătorilor Ucrainei merită cel mai înalt respect și sprijin. În al doilea rând, este firesc pentru mine ca oamenii, care se apără în acest mod împotriva atacului unei armate ce este de multe ori mai mare și mai bine echipată, să aibă nevoie pur și simplu de sprijin. Cu atât mai mult cu cât știm foarte bine că acest război nu poate fi drept decât într-o singură situație – dreptatea este de partea celor care își apără libertatea, independența, casa și țara lor. Știm foarte bine cine este banditul, agresorul și atacatorul, respectiv cine e victima care se apără. În al treilea rând, Rusiei nu i se poate permite să câștige, întrucât va continua să avanseze. Asta îi va susține imperialismul. Ea este precum un animal sălbatic care mănâncă o persoană. Dacă un animal sălbatic mănâncă o persoană, în mod normal se spune că ar trebui vânat și împușcat, întrucât a deprins obișnuința să mănânce carne umană. La fel în cazul Rusiei. Dacă Rusia mănâncă Ucraina, chiar și parțial, va ataca restul Ucrainei de îndată ce își va reveni. Și apoi se va năpusti asupra altor țări: asupra Poloniei, asupra statelor baltice, asupra țărilor din fosta sferă de influență a Uniunii Sovietice. Poate că Occidentul nu înțelege acest lucru, dar noi o facem foarte bine. Ce ar trebui să se întâmple? Ar trebui să se restabilească supremația dreptului internațional. Dreptul internațional va fi restabilit când Rusia va fi alungată din toate teritoriile ocupate ale Ucrainei. Adică, atunci când Ucraina va restabili controlul deplin asupra teritoriilor ucrainene recunoscute internațional.

O altă chestiune este cea a compensației care ar trebui plătită Ucrainei pentru toate pierderile pe care le-a suferit. Și nu există niciun dubiu aici. Din fericire, nimeni serios din arena internațională nu se îndoiește că această compensație ar trebui plătită de Rusia. Cu cât acești bani primiți de la Rusia, de exemplu, prin utilizarea capitalului rus înghețat în lume, vor fi folosiți mai devreme pentru a reconstrui Ucraina, pentru a reface toată infrastructura care a fost distrusă și pentru a-i compensa pe cei care au suferit pierderi, cu atât mai repede se va înfăptui justiția și ne vom întoarce la o lume normală.

Reporter: Un Summit NATO va avea loc în iulie anul acesta, pe parcursul căruia Ucrainei i se poate oferi o foaie de parcurs pentru aderarea la Alianță. Ce rezultate concrete credeți că poate obține Ucraina în urma acestui summit?

Duda: Faptul că va fi transformat Comitetul Ucraina-NATO în Consiliul Ucraina-NATO reprezintă o chestiune ce a fost deja rezolvată. Consiliul va fi o structură mult mai puternică în ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a mobiliza NATO într-o situație în care asta este necesar. De exemplu, o propunere foarte puternică pentru acest consiliu constă în faptul că Ucraina poate cere convocarea sa în orice moment atunci când consideră că a apărut o situație amenințătoare. Acesta este un mare privilegiu. Poziția Ucrainei în relațiile cu NATO, ca stat partener NATO, va deveni mult mai puternică datorită acestui fapt.

Dar, bineînțeles, din punctul meu de vedere, ca președinte al Poloniei, ar fi mult mai bine ca Ucraina să fie invitată în mod oficial la aderarea la NATO. Adică dacă Ucraina, ca urmare a deciziei celui mai apropiat summit, ar începe deja această etapă finală dinainte de aderarea la NATO. Asta nu înseamnă aderarea propriu-zisă la NATO. Ar fi un far care arată capătul drumului către Alianță. Mă tem că mulți aliați vor fi sceptici în prezent. Dar sunt ferm convins că impulsul dinspre NATO către Ucraina ar trebui să fie foarte puternic, respectiv clar. Pentru ca astfel să nu se repete ceea ce s-a întâmplat odată, cu mulți ani în urmă, la București. Și sunt de acord că Ucraina are nevoie de un semnal mult mai puternic. Mă aștept să fie generat acest semnal.

Reporter: Poate că va fi mai ușor pentru aliați să ia decizii cu privire la aderarea Ucrainei la NATO atunci când vom câștiga? Și avem nevoie de avioane pentru a câștiga. Știm că Ucraina va primi F-16. Intenționează Polonia să participe la modernizarea acelor avioane? Și poate că pregătirea piloților noștri este planificată?

Duda: De fapt, încă de la începutul războiului, antrenăm armata ucraineană pe teritoriul nostru. Pe diverse paliere, inclusiv recent pe tancuri, precum și în ceea ce privește folosirea obuzierelor autopropulsate "Krab". Oferim, de asemenea, instruirea noastră atunci când vine vorba despre avioanele F-16. La urma urmei, după cum știți, avem o flotă de avioane F-16 și avem piloți care au deja multă experiență pe acestea, au zburat în diverse zone, nu numai în Polonia. Așa că avem prilejul să realizăm aceste instrucții. Cred că acest lucru va contribui la victoria Ucrainei, la respingerea agresorului.

Dar îmi este greu să spun dacă aviația sau tancurile vor contribui mai mult, dacă MLRS sau artileria cu rază lungă de acțiune vor contribui mai mult. Dar aceasta este direcția corectă. Nu trebuie să-i permitem lui Putin să tortureze Ucraina și să ne obosească. Ar trebui să facem invers - astfel încât, împreună cu Ucraina, să obosim societatea rusă și să-l torturăm pe Putin.

Nu este un secret pentru nimeni că de la începutul conflictului trimitem arme în Ucraina. Da, obuzierele noastre autopropulsate "Krab". Și nu ne rezumăm la a livra, ci oferim și servicii în Polonia. Dacă există vreo deteriorare, vreo formă de uzură, aceste obuziere sunt returnate aici în Polonia, iar la unitățile noastre sunt reparate și restaurate în cea mai bună stare pentru a fi folosite de soldații ucraineni. Deci, conform acordului cu Germania, probabil că în curând vom avea aici și un centru de service pentru tancurile Leopard. Negocierile finale privind începerea activităților unui astfel de centru sunt încă în desfășurare.

Totodată, am trimis în Ucraina milioane de seturi de muniție, carabine, am trimis vehicule blindate, peste 300 de tancuri din resursele noastre, respectiv "MiG-29" pe care le mai aveam în stoc. Aceste avioane aveau un mare avantaj prin faptul că piloții ucraineni puteau zbura imediat, fără nicio pregătire. Da, am sprijinit, sprijinim și vom continua să sprijinim Ucraina.

Reporter: Ați punctat că acest război ar trebui să se încheie cu victoria Ucrainei. Ce le-ați spune acelor țări care propun Ucrainei un compromis cu Rusia? În special privind cedarea de teritorii...

Duda: Le propun să-și ofere propriile teritorii. Care este problema? Dacă sunt gata să renunțe la teritorii cu atâta ușurință, atunci să meargă mai departe cu asta! Să le lăsăm să le ofere pe ale lor! Ucraina să recupereze Donețk, Lugansk și Crimeea și să lăsăm în schimb pe altcineva să ofere teritorii. Care este problema? Cred că Rusia va fi fericită dacă va primi o bucată frumoasă din, să zicem, coasta mediteraneană.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.