Sondaj realizat în SUA după rebeliunea desfășurată de Prigojin pe teritoriul Rusiei: Sprijinul americanilor pentru înarmarea Ucrainei a crescut vertiginos


Sondaj realizat în SUA după rebeliunea desfășurată de Prigojin pe teritoriul Rusiei: Sprijinul americanilor pentru înarmarea Ucrainei a crescut vertiginos

Ofensiva desfășurată de ucraineni în luna iunie împotriva invadatorilor ruși a dus la o creștere bruscă a numărului de americani care susțin înarmarea Ucrainei.

Un sondaj efectuat săptămâna aceasta de Reuters/IPSOS, pe perioada a două zile, a evidențiat o creștere bruscă a sprijinului pentru înarmarea Ucrainei, 65% dintre respondenți aprobând furnizarea de arme în comparație cu rezultatul unui sondaj din luna mai, în care 46% s-au pronunțat în această direcție. 

81% dintre democrați, 56% dintre republicani și 57% dintre independenții incluși în eșantion s-au pronunțat în favoarea furnizării de arme americane Ucrainei.

76% dintre americani cred că acordarea de ajutor Ucrainei demonstrează Chinei și altor rivali că Statele Unite au "voința și capacitatea de a ne proteja interesele, aliații și pe noi înșine".

Marea majoritate a americanilor - 67% dintre republicani și 73% dintre democrați - vor susține probabil în 2024 un candidat la alegerile prezidențiale care va continua să acorde ajutor militar Ucrainei și va sprijini alianța NATO. 

Pe lângă faptul că a fost efectuat în timpul progreselor lente, dar constante ale Ucrainei pentru recucerirea teritoriului pierdut, sondajul s-a desfășurat la câteva zile după ce Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, a lansat și apoi a anulat revolta sa împotriva Kremlinului.

Potrivit Reuters, concluziile susțin politica președintelui american Joe Biden de a face "tot ceea ce este necesar" pentru a ajuta Ucraina să recucerească teritoriul pe care Rusia l-a ocupat din 2014 încoace.  

"Acest lucru întărește cu siguranță decizia lui Biden de a fi all-in în această chestiune", a declarat William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina.

Conducerea republicană a Camerei și a Senatului va avea, la rândul ei, inima îndreptată în această direcție, a continuat Taylor. 

Sondajul online al Reuters/IPSOS a fost realizat la nivel național pe 1.004 adulți, inclusiv 400 de democrați și 383 de republicani. Marja de eroare este de aproximativ patru puncte procentuale. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.