Putin, în corzi: Franța confirmă schimbarea de optică pe tema aderării Ucrainei la NATO. Declarațiile făcute de Macron


Putin, în corzi: Franța confirmă schimbarea de optică pe tema aderării Ucrainei la NATO. Declarațiile făcute de Macron

Președintele francez Emmanuel Macron și-a manifestat susținerea miercuri, 28 iunie, față de apelul lansat de Kyiv și țările membre NATO din Europa de Est ca Ucraina să fie plasată pe o cale "concretă" către aderarea la Alianța Nord-Atlantică. 

"Va trebui să definim o cale care să dea formă perspectivei Ucrainei de a adera la NATO, pe care am inițiat-o în 2008 la București", a spus Macron, pe parcursul unor declarații de presă susținute la Palatul Elysée alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  

Există un acord nescris în cadrul NATO potrivit căruia Ucraina nu poate adera atât timp cât războiul este în desfășurare. Pe de altă parte, se discută în cadrul NATO ca Ucraina să primească în sfârșit un parcurs concret care să ducă finalmente la aderarea la NATO în perioada post-război. 

"Deciziile pe care le luăm (la Vilnius - n.red.) ne vor duce la angajamente pentru anii următori – mă gândesc în primul rând la sprijinul pentru Ucraina, față de care trebuie să ne luăm un angajament pe termen lung", a subliniat Macron.

Pe lângă perspectiva instituțională a aderării la NATO, Macron a subliniat că aliații ajută Ucraina "să reformeze forțele armate ucrainene, să promoveze interoperabilitatea cu forțele Alianței și să ofere sprijin în sectorul non-letal". (sursa: Euractiv)

Amintim că publicația Le Monde preciza pe 20 iunie că o reuniune a Consiliului de Apărare ce a avut loc la Palatul Elysée a reevaluat tema susținerii aderării Ucrainei la NATO, opțiune ce anterior fusese exclusă de Paris, Berlin și Washington. Susținerea perspectivei de aderare a Ucrainei la NATO, ca mijloc de influențare a conflictului și de a aduce Moscova și Kyivul la masa negocierilor, reprezintă abordarea preferată în prezent de Franța în discuțiile delicate pe care le poartă cu aliații în perspectiva Summitului Alianței Nord-Atlantice ce se va desfășura în iulie la Vilnius. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.