Polonia se pregătește pentru eventualitatea unor operațiuni ostile desfășurate de mercenarii Wagner în viitorul apropiat. Câți wagneriți s-ar afla în prezent pe teritoriul Belarusului


Polonia se pregătește pentru eventualitatea unor operațiuni ostile desfășurate de mercenarii Wagner în viitorul apropiat. Câți wagneriți s-ar afla în prezent pe teritoriul Belarusului

Este de așteptat să existe provocări din partea mercenarilor Wagner staționați în Belarus mai ales înainte de Summitul NATO ce se va desfășura în perioada 11-12 iulie la Vilnius, a avertizat viceministrul polonez al Apărării, Wojciech Skurkiewicz.

Wojciech Skurkiewicz a declarat vineri că grupul Wagner - care a ajutat Rusia în invadarea Ucrainei și se află acum în Belarus după o rebeliune eșuată împotriva regimului Putin - ar putea desfășura de pe teritoriul Belarusului operațiuni ostile contra Ucrainei, Poloniei și Lituaniei. 

"Suntem convinși că nu se află acolo pentru a se relaxa, ci pentru a desfășura operațiuni planificate la sud, împotriva Ucrainei și, eventual, la vest împotriva Poloniei și la nord contra Lituaniei", a spus Skurkiewicz.

Oficialul polonez a avertizat că astfel de provocări s-ar putea intensifica înainte de Summitul NATO din capitala Lituaniei. 

Citând surse din serviciile de informații ale Poloniei, Skurkiewicz a precizat că cel puțin 8.000 de mercenari Wagner se află în prezent în Belarus și a avertizat că numărul lor ar putea crește în viitorul apropiat.

Jaroslaw Kaczynski, liderul principalului partid de guvernământ de la Varșovia (PiS), a declarat miercuri că Polonia răspunde prezenței grupului Wagner în Belarus prin întărirea apărării sale în est. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.