Cinematografia sovietică, un instrument de propagandă antiromânească în RSSM. Filmele prin intermediul cărora rușii au stimulat românofobia și ura de moarte fața de tot ce este românesc


Cinematografia sovietică, un instrument de propagandă antiromânească în RSSM. Filmele prin intermediul cărora rușii au stimulat românofobia și ura de moarte fața de tot ce este românesc

După ocuparea de către URSS a Basarabiei și născocirea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, sovieticii au pus bazele mai multor experimente ideologice în spațiul românesc dintre Prut și Nistru.

Unul dintre acele experimente, de altfel modelator al identității de homo moldovanus sovietic, a fost cinematografia sovietică zisă ,,moldovenească” în RSSM, pentru ,,educarea” maselor largi. La fel ca literatura timpului, cinematografia sovietică va prelua ulterior multe dintre narațiunile kremlinologice pretins ,,istorice” care reflectau denaturant și tendențios istoria românilor și istoria Basarabiei.

Astăzi, la o distanță de câteva decenii de la căderea regimului bolșevic totalitar în care au trăit românii din Basarabia, unele dintre scenele realizărilor cinematografice sovietice ni se par niște simple ficțiuni hazlii, paralele cu orice realitate istorică. La fel de adevărat este că mulți dintre cei care fac parte din generațiile care au apucat aceste pelicule, astăzi nu vor să recunoască că, pe atunci, ajungeau să creadă nu întotdeauna forțat, deși asta se întâmpla în cele mai multe cazuri, dar și de bună voie în minciunile sovietice împroșcate pe sticla televizoarelor. 

Filmele sovietice pe care le vom prezenta mai jos au un caracter pronunțat antiromânesc și ideologic, fiind pline de minciuni puerilet. Printre minciunile sintetizate în pelicule regăsim și abjecția kremlinopată potrivit căreia copiii Basarabiei ar fi fost ,,discriminați” și ,,dezavantajați” în față copiilor din Vechiul Regat.

Sunt nelipsite și minciunile despre ”jandarmul român” care i-ar fi violentat pe românii basarabeni. 

Vă prezentăm o listă cu unele dintre aceste ,,capodopere” ale antiromânismului clocit la Moscova:

- Codrii (1953)

- Monumentele gloriei militare (1955)

- Pe malurile Nistrului (1956)

- Moldova noastră (1957)

- Povestea cinematografică ,,Andries”

- Viscolul Roșu

- Mânia

- Viața și nemurirea lui Serghei Lazo

- Dimitrie Cantemir (1973) 

Menționăm că unele dintre aceste filme sunt disponibile spre vizualizare în spațiul virtual.Nu e deloc întâmplător că aceste mizerii sunt promovate din plin de către grupurile așa-zișilor moldoveniști.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.