Ziua Independenței SUA. Rareș Bogdan: "Să nu uităm ce datorăm Americii, dar mai ales să nu uităm că ne vrea parteneri, nu slugi!"


Ziua Independenței SUA. Rareș Bogdan: "Să nu uităm ce datorăm Americii, dar mai ales să nu uităm că ne vrea parteneri, nu slugi!"

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, le-a transmis marți românilor un mesaj cu ocazia Zilei Independenței a Statelor Unite ale Americii. În cadrul mesajului, Rareș Bogdan a punctat rolul crucial jucat de SUA în istoria României, amintindu-le astfel românilor că Washingtonul ne vrea drept "parteneri, nu slugi".

"La mulți ani, Uncle Sam! Respect și recunoștință!

«Uncle Sam» vine de la numele lui Samuel Wilson, furnizor de carne pentru armata americană, dar omenirea îl folosește pentru personificarea, cu simpatie, a Statelor Unite ale Americii. Cu simpatie ar trebui să privească orice român patriot poporul american, nu cu retorică otrăvită de sorginte sovietică. Și asta deoarece un tiz al lui Sam, și anume Woodrow Wilson, al 28-lea președinte al SUA, a jucat un rol crucial în înfăptuirea Marii Uniri, idealul nostru național. Așa cum ardelenii, care nici dacă le-ar mulțumi 1000 de ani «răgățenilor» pentru că i-au eliberat, și tot le-ar fi datora alte mii de ani de recunoștință, românii ar trebui să nu uite rolul Americii în desăvârșirea lor ca stat. Pe 8 ianuarie 1918, Woodrow Wilson și-a prezentat în fața Congresului viziunea pentru instaurarea păcii la finalul Primului Război Mondial: democrație, tratate deschise, fără clauze secrete, apărarea colectivă și autodeterminarea națiunilor. Cunoscută drept «Cele 14 puncte ale lui Wilson», viziunea a devenit baza tratatelor de pace. La ultimul punct, Wilson propunea constituirea unei Ligi a Națiunilor, un concept al unei comunități pașnice imaginat de Kant. Nicolae Titulescu a fost desemnat delegat permanent al României la Liga Națiunilor și este sigurul ales de două ori președinte al Ligii, predecesoare a ONU.

Să nu uităm ce datorăm Americii, dar mai ales să nu uităm că SUA ne vrea parteneri, nu slugi! Aceasta este diferența de abordare față de cealaltă putere mondială, URSS, acum fostă putere, acum stat terorist, al cărei copil diform își imaginează că țara sa trebuie să calce în picioare alte popoare.  

La mulți ani, Unchiașule Sam! Respect etern!", a zis Rareș Bogdan. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.