VIDEO. 24 de persoane au fost reținute în dosarul bătrânilor torturați. Prietena Gabrielei Firea, Ligia Enache, pare intangibilă, deși implicarea ei a fost dezvăluită de presa de investigații / Ce alte sinecuri babane i-a mai oferit ministra din Voluntari amicei sale de-o viață: Plafar și BTT / Jurnalistul care a dezvăluit cum sunt maltratați bătrânii a fost amenințat de un apropiat al cuplului Pandele


VIDEO. 24 de persoane au fost reținute în dosarul bătrânilor torturați. Prietena Gabrielei Firea, Ligia Enache, pare intangibilă, deși implicarea ei a fost dezvăluită de presa de investigații / Ce alte sinecuri babane i-a mai oferit ministra din Voluntari amicei sale de-o viață: Plafar și BTT / Jurnalistul care a dezvăluit cum sunt maltratați bătrânii a fost amenințat de un apropiat al cuplului Pandele

DIICOT a anunţat, miercuri dimineaţă, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după cele 31 de percheziţii efectuate, marți, la centrele pentru persoane vulnerabile din Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. Printre ei și Ștefan Godei, fost vicepreședinte al organizației de Tineret a PSD Ilfov și un apropiat al Gabrielei Firea. Detalii mai jos despre legătura lui Godei cu cuplul Firea-Pandele.

 

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii, mulți cu dizabilități, au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante, fiind bătuți, înfometați și forțați să muncească.

56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat, marţi, reprezentanţii Poliţiei.

„Facem precizarea că, în acest moment, 56 de persoane au fost deja transportate la unităţile medicale de pe raza municipiului Bucureşti. Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească şi au rămas internate în unităţile medicale. În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât şi medicii şi asistentele din cadrul UPU SMURD - Floreasca, sunt la locaţie şi acordă îngrijirile medicale primare persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri", a declarat căpitan de poliţie Bogdan Toma din cadrul IGSU.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

"Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (...) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: 'Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?", au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.



Printre persoanele implicate în dosarul privind azilele groazei se află și Ligia Gheorghe (fostă Enache, cea mai bună prietenă a Gabrielei Firea, senator și ministru PSD). Aceasta ar avea însă doar calitatea de martor, potrivit DIICOT:

Situația din mai multe centre de bătrâni din Ilfov și București a fost dezvăluită, începând din luna februarie, de publicațiile Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

Jurnalistul de investigații Ovidiu Vanghele – care într-o postare pe Facebook lasă să se înțeleagă că ar fi fost amenințat de Ștefan Godei, personaj cheie în afacerea odioadă cu bătrâni și un apropiat al cuplului Firea-Pandele – a arătat în dezvăluirile publicate pe siteul investigatiimedia.ro, că un ONG înființat de Ligia Enache (Gheorghe în actele oficiale), amica și colaboratoarea cea mai apropiată a Gabrielei Firea, și Ștefan Godei primește 30.000 de euro lunar de la primăria lui Robert Negoiță (primarul iubitor de palmieri este finul soților Firea-Pandele, n.red), pentru a îngriji persoane cu dizabilități fizice și psihice într-un centru situat în Pipera, Voluntari, fără să le ofere însă servicii medicale de bază.

Ligia Enache și Ștefan Godei sunt prieteni vechi, dar și parteneri de afaceri cu tradiție. Încă din vara anului 2015, mai exact. Atunci a luat naștere firma de comerț cu carne Piu-Piu & Casa Buna 2015 SRL, pe care cei doi o conduc chiar și în prezent, conform Monitorului Oficial, unde nu apare ca desființată, arată și G4Media.ro.

Centrul de Investigații Media (site: investigatiimedia.ro): „Pe 24 noiembrie 2020, într-o garsonieră din Voluntari, se înființa un ONG cu nume de sfânt inventat: Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz. 

Între primii membri ai organizației o regăsim pe Ligia Gheorghe (fostă Enache), veche prietenă a Gabrielei Firea, fost producător al emisiunilor sale la Antene, consilier al primarului, al senatorului și apoi al ministrului Egalității de Șanse Gabriela Firea. 

La sfârșit de septembrie, Firea pierduse Capitala, iar senator a devenit la început de decembrie. Eterna ei consilieră Ligia era, practic, între cam joburi atunci, deși, conform CV-ului, din noiembrie 2020 până în iulie 2021 a fost angajată la Metropola TV, televiziunea Primăriei Voluntari, condusă de eternul edil ilfovean Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Alături de ea, în asociație mai apar Ecaterina Adriana Voicu, pusă de primărița Firea în 2017 șefă la Centrul pentru Tineret al Municipiului București, dar și partenerul de viață al acesteia, Ștefan Godei, fost boss la tineretul social-democrat ilfovean și un soi de bodyguard al Gabrielei Firea. 

Scopul organizației prezidate de Godei este, conform documentelor de înființare, „îmbunătățirea calității vieții” și „lupta împotriva dispariției vieții”.

Asta în abstract, pentru că, deși nu există, Sfântul Gabriel cel Viteaz se pogoară și începe să le producă asociaților bani: ONG-ul și-a făcut două centre în care a primit în îngrijire cei mai greu încercați adulți, cei cu dizabilități severe, mintale dar și fizice. Și primește o grămadă de bani publici lunar de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Ilfov și Sectorul 3. 

Adică de la oamenii statului din Ilfov, fieful Firea-Pandele, dar și de la cei din subordinea finului cuplului Firea-Pandele, Robert Negoiță.

Oamenii se sting pe picioare și mor, iar banii curg. Când apar probleme, niciun angajat al statului nu pare să le vadă.

Le-am văzut noi”. (Dezvăluirile complete AICI)

Ștefan Godei, cel care conduce Centrul Armonia, este membru PSD de 10 ani. În 2013 era vicepreședintele Organizației Tineretului Social Democrat Ilfov. În 2015, participa deja la botezul unuia din fiii cuplului Firea-Pandele, la hotelul lui Robert Negoiță.

Gabriela Firea a reacționat printr-un comunicat emis de Ministerul Familiei în care spune că prietena sa a demisionat din funcția de vicepreședintă a Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz în martie 2022 și că „ministrul Gabriela Firea nu are implicarea în acest caz”. 

Comunicatul:

„Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu are atribuții pentru acreditarea și/sau controlul căminelor de bătrâni și/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Domeniul de activitate al asociației menționate, îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități, nu intră în atribuțiile ministerului.

Ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință de activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă. În plus, singura legătură cu ministrul este faptul ca în conducerea acestei asociații a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilieri.

Informațiile puse la dispoziția ministrului și a ministerului de către doamna G. L. (Gheorghe Ligia  – n. red.) au fost că nu mai ocupă funcția NEREMUNERATĂ de vicepreședinte al Asociației «Sf. Gabriel cel Viteaz», demisia având loc în luna martie 2022, la scurt timp după angajarea la minister. Acest lucru a fost probat cu cererea de demisie depusă de doamna G. L. și înregistrată la sediul asociației respective cu nr. 248/21.03.2022.

De asemenea, doamna G. L. a informat instituția că nu a urmărit modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicații din partea conducerii asociației și a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie. În prezent, din informațiile pe care le deținem, doamna G. L. nu mai figurează printre membrii Consiliului Director al Asociației.

Doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menționate în ancheta respectivă și nici cu asociația. Afirmațiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea”.

firea ligia enache2013
Ligia Enache/Gheorghe și soții Firea-Pandele într-o imagnne din 2013, postată de Gabriela Firea pe Facebook

În prezent, potrivit datelor publice, Ligia Enache/Gheorghe apare ca membru în cel puțin două Consilii de Administrație: Plafar (ai cărui acționari sunt Ministerul Economiei și SC Fondul Proprietatea) și BTT (Biroul de Turism pentru Tineret), societate aflată în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse condus de Gabriela Firea și care a fost vizată primăvara trecută de o investigație „România, te iubesc”.

Paula Herlo, unul din jurnaliștii de investigații implicați în anchetele „România, te iubesc”, declara pentru Europa FM că BTT este condus de „domnul Susai, care este un apropiat al Gabrielei Firea – este cel care a condus compania de iluminat public (a primăriei capitalei, n.red). Mai multe nu pot să spun pentru că nu a dorit să stea de vorbă cu noi, nu a răspuns la niciun fel de solicitare. Ne-au tot pus să trimitem mailuri… și nu…(...) În mod normal nu ar trebui să fie nimic secret. În Consiliul de Administrație sunt tot felul de tineri din structurile de conducere ale PSD București, apropiați ai Gabrielei Firea – inclusiv consiliera ei directă și prietena Ligia Gheorghe”. Detalii AICI

Reacția ticăloasă a Gabrielei Firea când este întrebată despre BTT de la minutul 29:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.