Lista rușinii imprescriptibile. Firmele occidentale care fac în continuare afaceri de miliarde în Rusia, susținând astfel mașinăria de război a Kremlinului cu sume foarte consistente


Lista rușinii imprescriptibile. Firmele occidentale care fac în continuare afaceri de miliarde în Rusia, susținând astfel mașinăria de război a Kremlinului cu sume foarte consistente

O anchetă a publicației americane Politico dezvăluie că acele corporații occidentale care au decis să rămână în Rusia după invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei au obținut venituri de sute de miliarde de dolari.  

Deși cea mai mare parte a companiilor internaționale care operau în Rusia au renunțat, pe parcursul anului 2022, la prezența în țara invadatoare pentru a-și proteja reputația sau afacerea, cele ce au rămas au făcut în continuare profit și au și plătit zeci de miliarde de dolari Kremlinului prin impozite puse pe veniturile lor.  

Un raport recent al grupului-umbrelă al societății civile B4Ukraine și al Școlii de Economie din Kyiv, intitulat The Bussiness of Staying, a constatat că acele corporații care au rămas în Rusia după începerea războiului au obținut venituri de 214 miliarde de dolari în 2022 numai prin operațiunile de acolo, bani din care ar fi conferit statului rus 3,5 miliarde de dolari din impozitele pe profit.  

Dacă se adaugă la acești bani și taxele plătite pe salariile angajaților sau sub formă de TVA, care un apar în raport, sumele devin cu mult mai mari în comparație cu cea care arată suma impozitelor pe profit plătite la bugetul Rusiei, care, potrivit raportului, ar reprezenta "doar vârful aisbergului și probabil o subestimare substanțială a facturilor totale de impozite".  

Raportul constată că majoritatea veniturilor au venit de la companii cu sediul în SUA, urmate de companiile cu sediul central în Uniunea Europeană, care au câștigat la rândul lor aproximativ 75,2 miliarde de dolari în 2022 și de la care bugetul Rusiei a încasat aproximativ 600 de milioane de dolari în taxe și impozite.  

Compania străină care a făcut cele mai mari venituri anul trecut în Rusia este Philip Morris, care a înregistrat câștiguri de 7,9 miliarde de dolari și a plătit 206 milioane de dolari în impozite pe profit guvernului rus, urmată de concurenta Japan Tobacco International (JTI), care a încasat aproximativ 7,4 miliarde de euro în venituri. Dacă cei de la Philip Morris nu au dorit să comenteze informațiile acestea în niciun fel, un purtător de cuvânt al JTI a declarat că JT Group și-a suspendat investițiile noi și activitățile de marketing în Rusia, dar compania a continuat să producă și să distribuie produse în Rusia, conform Politico.  

"Grupul JT continuă să ia deciziile necesare pentru a aborda situația în schimbare, în conformitate cu reglementările aplicabile și sancțiunile internaționale", a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că piața rusă a generat în 2022 aproximativ 2 miliarde de dolari, ceea ce ar reprezenta aproximativ 11% din veniturile sale consolidate în acel an.  

Gigantul alimentar Danone a înregistrat, la rândul său, venituri de mai multe miliarde în Rusia, deși reprezentanții companiei neagă această informație. Ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea publicației Politico, cei de la Danone au afirmat că raportul anual al companiei indică faptul că vânzările nete din Rusia în 2022 au totalizat 1,39 miliarde de euro, dar o cercetare mai atentă a dezvăluit că Danone controlează două entități juridice în Rusia, care au generat vânzări nete de peste 3 miliarde de euro cumulat. 

"Aceste noi date dezvăluie că afacerea de a rămâne în Rusia a fost extrem de profitabilă pentru companiile care au ales să rămână", se arată în raportul ucrainean. 

"Cu atât mai îngrijorătoare este însă măsura în care aceste companii au plătit profituri de miliarde de dolari impozit la Kremlin, în timp ce Putin duce un război oribil și neprovocat împotriva Ucrainei", mai precizează raportul. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.