VIDEO. Căminele groazei. Firea și Pandele acuză Norvegia, Varșovia și „copiii din parc” de implicare într-o campanie mondială împotriva lor, menită să le distrugă imaginea / „Copiii mei sunt amenințați și speriați de alți copii” / „Apropo de Ligia, săraca locuiește într-un apartament de trei camere cu un hol unde nu încap două persoane”


VIDEO. Căminele groazei. Firea și Pandele acuză Norvegia, Varșovia și „copiii din parc” de implicare într-o campanie mondială împotriva lor, menită să le distrugă imaginea / „Copiii mei sunt amenințați și speriați de alți copii” / „Apropo de Ligia, săraca locuiește într-un apartament de trei camere cu un hol unde nu încap două persoane”

Gabriela Firea și consortul său, Florentin Pandele, aflat la al șaselea mandat al orașului Voluntari, unde se găsesc mai multe dintre căminele cu bătrâni torturați, au reacționat la noile dezvăluiri de presă care arată inclusiv implicarea uneia dintre surorile senatoarei PSD, avansând, prin intermediul mai multor intervenții tv, un scenariu halucinant: pentru a-i determina să nu mai candideze la primăriile din Voluntari și București s-au pus în mișcare forțe din interiorul și exteriorul României, de la Varșovia până-n Norvegia, atât de puternice și influente încât au reușit să atragă și Biserica Ortodoxă de partea lor. La București, principalii responsabili de campania împotriva soților Pandele sunt Nicușor Dan și Vlad Voiculescu. Detalii ample mai jos despre declarațiile făcute de cei doi la televiziuni cu patroni penali. 

Context. Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București au dezvăluit, joi, că Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, a lucrat ani de zile la Direcția de Asistență Socială și Educațională Voluntari, instituție pe care a părăsit-o abia după apariția primelor articole de presă privind situația bătrânilor din căminele din Voluntari. 

„Direcţia de Asistenţă Socială Voluntari este instituția publică specializată în administrarea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale, cu personalitate juridică, înființată în subordinea Consiliului Local al orașului Voluntari, cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum şi altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială”, scrie pe pagina instituției.

Așasar, direcția în care sora Gabrielei Firea a fost șef de serviciu avea în sarcina și protecția persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități. Potrivit declarației de avere din 2022, sora Nela avea anual un venit de aproape 130.000 de lei. Mai mult, imobilele în care funcționează „lagărul” Casa Cora și Asistența Socială a Primăriei Voluntari aparțin aceluiași proprietar, iar patroana Casei Cora este chiar nașa copilului unei inspectoare de la aceeași instituție ilfoveană. Detalii mai jos!

Pe fondul noilor dezvăluiri de presă cei doi soți au reacționat la RTV și Realitatea, acuzând că sunt împiedicați să-și exprime punctul de vedere la B1 și Digi24 care ar fi și ele astfel implicate în „operațiunea” mondială de linșaj.

Reacția Bisericii Ortodoxe la care fac cei doi referire este, de fapt, o postare pe Facebook a lui Vasilescu Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, în care acesta vorbea despre creștinismul afișat excesiv de persoane care manifestă o revoltătoare și necreștinească lipsă de empatie. Opinia publică nu a avut niciun dubiu că Bănescu se referă la Firea. 

Monstruoasa banalizare a răului, dezumanizare și conștiință împăcată

Cruzimea este probabil fața cea mai hidoasă a omului pervertit, purtător de măști. Când toate cad, rămâne chipul dezgolit și hâd al cruzimii.

Când ea se manifestă în mod obscen față de bătrâni sau copii, maltratați ca și cum ar face parte din altă specie decât cea umană, avem de-a face în mod evident cu manifestarea insuportabilă a Răului absolut, lipsit de sens, deci absurd.

Surd la strigătele care imploră milă, hrană, apă.

Sa spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism.

Creștinismul afișat, clamat, formalizat, instrumentalizat este doar varianta plină de E-uri a religiei iubirii și confiscată antihristic de persoane adânc dedublate.

Realul creștinism e viu, agonic, pulsatil pe crucea răstignirii egoismului hrăpăreț, a egolatriei psihopatologice, a nepăsării cinice. El inspiră noblețe, care la rândul ei e milostivire, smerenie și bunătate care (ne) salvează.

***

Un mesaj care denunță cruzimea și banalizarea monstruozității, nu este o acuzare sau o condamnare a cuiva care doar se simte vizat în exces” (Vasile Bănescu, Facebook)

Redăm mai jos fragmente din intervențiile lor

Florentin Pandele la Realitatea (cea mai consistentă și mai delirantă dintre intervenții, în emisiunea „România Suverană”, moderată de Alexandru Păcuraru. O redăm exact așa agramat cum a fost exprimată de Pandele): 

„Aș fi informat toate instituțiile statului român. Se prezintă imagini din alte centre unde Ligia, consiliera lu Gabi, a fost membră pentru o perioadă scurtă de timp. Nu avea niciun amestec. Rog instituțiile statului să înceapă ancheta cu noi, cu mine și cu Gabriela Firea. Deci dacă suntem vinovați, ne depunem demisiile și mergem la pușcărie. (...) Este concentrat totul. Au fost trimise zeci de salvări în Voluntari, presa a fost anunțată să vină în Voluntari. Deci ca și cum răul pământului se întâmplă în Voluntari. Am înțeles că Gabriela Firea nu mai trebuie să candideze la Primăria Capitalei, au început și pe mine...dar vă anunț că copiii mei cei mici mergeau în parc, acum două luni, și erau întrebați dacă mama lor vinde copii, astăzi au mers în parc și alți copii i-au întrebat dacă mama lor îi înfometează pe bătrâni. 

Anunț în seara asta că voi candida a 7-a oară la Primărie. Acum copiii mei sunt speriați și amenințați de alți copii pentru toate nenorocirile care se fac în media și toate necazurile care ni se pun în cârcă. Voi face tot ce îmi stă în putere s-o conving și pe Gabriela să candideze ca să se termine odată cu această nenorocire care este în România: USR, răul pământului în România. M-au trezit! Bunul Dumnezeu prin mine...când am ajuns primar în Voluntari se mergea cu cizme de cauciuc. Nu se ajungea din Voluntari în Pipera! Iancu Nicolae era o stradă care erau..stâlpi de telegraf, fără iluminat public, nu aveam canalizare...(...)

Voi candida orice s-ar întâmpla, chiar dacă pe noi vor veni o mie de dosare. (...) Am fost anchetat ani de zile. Mi se pare o mare nenorocire, cei care au greșit în acele cămine de bătrâni să stea o sută de ani la pușcărie, dar nu să se procedeze în modul în care se procedează. La Digi am sunat de 20 de ori, nu mi -au dat voie să dau dreptul la replică, la B1 la fel. Asta este România! Așa construim România? Mințind în presă și punând în cârca unor oameni nevinovați tot felul de supoziții? (...)

La B1 și Digi a fost jihad pur și simplu, pozele Gabrielei, pozele asistentei, numele meu, totul concentrat (concertat, n.red), totul a fost foarte bine regizat, au venit cu jandarmi, cu zeci de mașini, în Voluntari, numai în Voluntari. (...) Au scos niște poze, niște filmări în care acel băiat a fost invitat pe lângă atâția alții, zeci și sute, invitat la o nuntă sau un botez și am sunat și nu mi-au dat dreptul la replică. (...)

Doamna Păcuraru, voi spune ceea ce știu în momentul de față: de șase ani de zile există o publicația Buletin de București, în spatele căreia se găsește, din ceea ce vorbește lumea, Vlad Voiculescu care se ocupă de cele 19 spitale din București unde există finanțare destul de mare, iar această publicație primește fonduri din Norvegia de la Funkey Citizens (este un ONG românesc fondat de Elena Calistru și sora sa cu scopul de a crește implicarea civică a cetățenilor. Nu rezultă că ar avea vreo legătură sau vreo finanțare din Norvegia, n.red). Este o fundație care este foarte apropiată de Nicușor Dan. Au primit foarte mulți bani. (...) 

Ceea ce s-a întâmplat în cele patru cămine este extraordinar de groaznic. Numai că ne ducem după fentă iar ei împușcă doi iepuri. Chipurile, sunt umani, USR, din ceea ce vorbește lumea, este finanțat din fonduri din afara României. Asta și dorește acest partid împotriva României care își spune Uniunea Salvați România, dar este uniunea de a nenoroci România. Ei au prezentat peste tot...iar cele două stații B1 și Digi nu mi-au răspuns și este clar că se dorește foarte mult pentru că cine va câștiga Bucureștiul va da tonul câștigării președinției României. Bucureștiul este România din interiorul României. Se finanțează foarte mulți bani. Campania a început. 

Eu am rugat-o pe Gabi, i-am spus Gabi, nu ai nicio șansă, ai grijă că primar va fi în continuare Nicușor Dan pentru că în spatele lui se investesc foarte mulți bani, iar Nicușor Dan și-a făcut datoria. A reușit să blocheze Bucureștiul și multe miliarde de euro au plecat din București la Varșovia. Ceea ce vă spuna cum sunt studii făcute de specialiști. Se dorește ca Bucureștiul să fie o pată neagră pe harta Europei. Firea este vinovatul de serviciu și în continuare vor fi atacuri pe ea. (...) Acestă fentă pe care o fac useriștii, prin aceste două publicații, finanțate din afara României nu fac altceva decât să dezbine România. Este inadmisibil! Vă dați seama purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române să arunce acea piatră, după care i-am trimis un mesaj, iar el îmi răspunde că va rectifica și că, de fapt, nu a fost nicio trimitere la Gabriela Firea și la Florin Pandele care construiește, bunul Dumnezeu prin mine, o catedrală de 17 ani, iar Gabriela, aduceți-vă aminte, cum era atacată când era primar general pentru că finanțează renovarea bisericilor din București și pentru că a dat cei mai mulți bani la construcția Catedralei Mântuirii Neamului. (...) Iar astăzi, cum Gabi spunea, cea mai mare lovitură pe care am primit-o a fost de la purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române și fac un apel la patriarhul Teoctist (actualul patriarh este Daniel, fostul patriarh Teoctist decedând în 2007, n.red) dacă este de acord cu ceea ce a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române ca să știm cum ne poziționăm și noi. Concluzia: o parte din bani vin din Norvegia, vă rog să verificați, rog instituțiile de forță ale statului să verifice ceea ce spune, ăsta este doar începutul, cu toate că aceste publicații o atacă frecvent pe Gabriela Firea. (...)

Imaginile care sunt prezentate nu sunt de la căminul acestui individ care a fost apropiat de noi...apropiat...care a fost invitat, a fost șofer, angajat...apropo de Ligia, săraca locuiește într-un apartament de trei camere cu un hol unde nu pot să intre două persoane. Are calitate de martor, sper să rămână martor. Ieri au venit la percheziție cinci persoane la ora șase dimineața, i s-a speriat copilul, nu mai vreau să spun acum de Ligia că acum opt ani de zile a fost operată de o boală foarte grea, da asta e, ce să facem. Fotografiile care se dau nu sunt de la căminul acelor așa-ziși apropiați ai lui Pandele și Firea. Sunt lansate tot ca să creeze această mare emoție. Aceste cămine nu ar mai trebui să fie private. Ar trebui ca primăriile, autoritățile locale să le aibă în subordine”. 

VIDEO AICI

Florentin Pandele (RTV): „Astăzi au dat în presă că sora Gabrielei este și ea implicată. Ea săraca răspunde de zona educativă la copii. Nu mai știu ce să facă, îi aștept cu toate provocările. Credeți-ne, ne-au scos din bârlog! Ne-au scos din bârlog! Dacă își vedeau de treaba lor poate sforăiam! USR-ul este distrugerea poporului român!”

Gabriela Firea (România Tv): „După cum știți acum două luni vindeam copiii României, acum decimez bătrânii României. (...)

Am ajuns în acest în acest scandal pur și simplu dusă de un site, care cât am fost primar s-a exprimat împotriva mea și promovând toate minciunile USR-ului. Dacă erau corecți realizau o anchetă cu adevărul gol-goluț, nu cu minciuni, nu cu scorneli care nu au nicio legătură cu realitatea. Ministrul Familiei nu are în atribuțiile sale licențierea sau controlul căminelor de bătrâni sau al centrelor pentru persoanele cu dizabilități. Ministrul Familiei nu putea să dea buzna în centrele din țară să vadă care este situația.

„Rog instituțiile statului să aducă dovezi. Unde a fost sora mea șefă la azil? La care azil? În ce județ? În ce oraș? Pentru că eu în aceea secundă îmi dau demisia. Îmi dau și eu demisia de la Minister, își dă și soțul meu demisia de la primărie și ieșim complet din viața publică. Deocamdată este un linșaj mediatic.

S-a spus despre acest domn Godei că este finul nostru. Nu l-am cununat, nu i-am botezat copiii. Nu am avut legătură cu el. Nu am avut afaceri, fundații sau societăți comerciale. Care este vina mea? Nu putem fi vinovați in corpore. Nu este o vină colectivă.

Consider că este o luptă pentru Primăria Capitalei, că USR București dorește să îl mențină pe Nicușor Dan. Domnul Vlad Voiculescu, direct interesat, care mi-a și cerut demisia primul, care coordonează cele 20 de spitale ale Primăriei Capitalei dorește să le conducă în continuare. Gândindu-se că altfel nu au cum să mă scoată din cursă sau să mă scadă în sondaje, având în vedere incapacitatea lui Nicușor Dan de a fi un primar bun, atunci au început să facă ce știu ei să facă cel mai bine: Linșaj public, calomnii, minciuni, campanii mediatice, merg în zona manipulării pe subiecte sensibile. Noi nu vom tăcea, dar vom merge și în justiție, pentru că deja s-a depășit mult prea mult orice nivel de înțelege a tacticilor politice”.

Gabriela Firea (Realitatea): „Cum pot fi acuzată că am știut și am ascuns că sunt bătrâni înfometați sau care dorm pe saltele pline de ploșnițe? Este incredibil de ce am fost acuzată!

Am avut si o explicație când am văzut că niște lideri USR au ieșit să-mi ceară demisia. Deci asta era, de fapt, concluzia: niște nemernici de oameni au chinuit niște bătrâni și trebuie să găsim niște țapi ispășitori.

S-au spus atât de multe minciuni în aceste zile încât vă spun sincer că nu știu cu care să încep.

A ieșit Vlad Voiculescu, care este extrem de apropiat cu site-ul care a demarat ancheta, dar ancheta trebuie să releve adevărul, nicidecum să-i facă vinovați pe unii care nu au nicio legătura cu acele stabilimente. A ieșit și Dacian Cioloș si cei de la USR București, au uitat de colegii lor care și-au luat apartamente de stat pe motiv că au dizabilități, au uitat de colegii care au încheiat contracte cu statul fraudând statul, acum ei sunt curați, au grijă de bătrâni, de copii. După cum știți, în urmă cu 2 luni eu vindeam copiii României, acum distrug și decimez bătrânii, deci sunt ceea ce poate fi întruchiparea răului în politica românească.

Eu dezmint toate așa-zisele bombe că eu aș avea vreo legătură cu acele stabilimente și rog instituțiile statului să vină cu probe că eu sau soțul meu sau oricine apropiat avem cea mai mică legătură".

Jurnalișii care au publicat primele dezvăluiri despre ororile petrecute în căminele gestionate de apropiați ai cuplului Firea-Pandele au revenit, joi, cu noi amănunte pe siteurile Buletin de București și Centrul de Investigații Media: 

„În spatele abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități investigate la începutul anului de reporterii Centrului de Investigații Media (CIM) și Buletin de București (BdB) se află o încrengătură de cumetrii și legături între „abuzatori” și angajații statului care trebuiau să îi oprească pe aceștia. 

Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, era șefă la Asistența Socială locală din Voluntari chiar în perioada în care abuzurile aveau loc, arată documentele consultate de reporteri. Imediat după apariția seriei de presă CIM – BdB, sora ministrului Firea  s-a transferat: acum lucrează la DGASPC Ilfov. 

Ministerul Familiei zice că Ligia Gheorghe a fost în conducerea asociației responsabilă de atrocități o perioadă scurtă de timp, însă informațiile publice arată că demisia a avut loc abia anul acesta, nicidecum în 2022.

Imobilele în care funcționează „lagărul” Casa Cora și Asistența Socială a Primăriei Voluntari aparțin aceluiași proprietar, iar patroana Casei Cora este chiar nașa copilului unei inspectoare de la aceeași instituție ilfoveană. 

Chiar și după publicarea investigațiilor, Ministerul Muncii, DGASPC Sector 3 și DGASPC Ilfov au mințit susținând că în centrele pline de abuzuri condițiile pentru beneficiari sunt bune.

Prima măsură luată de Ministerul Muncii la aflarea realității? Să rupă un protocol încheiat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ) prin care experții organizației aveau dreptul să viziteze inopinat centre de genul celor din Voluntari. Unul dintre argumentele pentru decizia radicală are legătură directă cu unul dintre centrele apropiaților ministrului Gabriela Firea.

Celelalte măsuri? Un control la actualul „lagăr” al Cristinei Dumitra, soldat cu amendă de 6.400 de lei, și o circulară în care ministerul cerea respectarea legii.

La cinci luni distanță, un desant-mamut al autorităților, într-un dosar deschis de procurori după apariția seriei de presă CIM-BdB se încheie cu 24 de rețineri. Între ele și președintele Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, care operează două dintre cele trei centre investigate de reporteri. Pe lângă acestea, alte două persoane au fost puse sub control judiciar, una fiind chiar Cristina din „Lagărele Cristinei”, cel de-al treilea centru investigat în seria din Ilfov, care e în prezent însărcinată. 

Acuzațiile care li se aduc sunt teribile: crimă organizată, trafic de persoane, rele tratamente și exploatare a beneficiarilor.

În referatul de arestare întocmit de procurori, un document de 612 pagini consultat de reporteri, absolut toate informațiile publicate în cele trei investigații de presă despre „lagărele” din Ilfov se confirmă la virgulă”

CITEȘTE ȘI: 24 de persoane au fost reținute în dosarul bătrânilor torturați. Prietena Gabrielei Firea, Ligia Enache, pare intangibilă, deși implicarea ei a fost dezvăluită de presa de investigații / Ce alte sinecuri babane i-a mai oferit ministra din Voluntari amicei sale de-o viață: Plafar și BTT / Jurnalistul care a dezvăluit cum sunt maltratați bătrânii a fost amenințat de un apropiat al cuplului Pandele

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.