Un cetățean ucrainean a fost reținut în Polonia pentru că ar fi spionat pentru serviciile de informații ruse


Un cetățean ucrainean a fost reținut în Polonia pentru că ar fi spionat pentru serviciile de informații ruse

Agenția de Securitate Internă a Poloniei a reținut un cetățean ucrainean suspectat că ar face parte dintr-o rețea de spionaj care lucrează pentru serviciile de informații ruse. 

CITIȚI ȘI: Cazul jucătorului de hochei arestat în Polonia sub acuzația de spionaj pentru Moscova. Motivele pentru care serviciile de informații ruse se axează pe racolarea sportivilor

Departamentul de presă al Parchetului Național al Poloniei a raportat faptul că cetățeanul ucrainean se afla din 2019 pe teritoriul Republicii Polone.

"Suspectul a fost reținut pe 21 iunie anul curent", a declarat biroul de presă al ministrului coordonator al serviciilor de securitate. 

"Este a 15-a persoană acuzată de participare la un grup infracțional organizat legat de activități de spionaj", au mai precizat oficialii polonezi. 

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a precizat luni că "suspectul a efectuat acțiuni de supraveghere a instalațiilor militare și a porturilor maritime".

Kaminski a adăugat că spionul a fost recompensat sistematic de ruși pentru informațiile furnizate. 

Potrivit autorităților poloneze, rețeaua de spionaj avea misiunea inclusiv de a desfășura campanii de propagandă împotriva Poloniei. Totodată, rețeaua cu pricina pregătea acte de sabotaj. 

Astfel de fapte se pedepsesc cu o sentință la închisoare de până la 10 ani.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.