"A avut deja la dispoziție 24 de ore!". Zelenski pune la îndoială discursul pacificator adoptat de Donald Trump


"A avut deja la dispoziție 24 de ore!". Zelenski pune la îndoială discursul pacificator adoptat de Donald Trump

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins afirmațiile făcute de Donald Trump potrivit cărora, din postura de președinte, ar putea opri "în 24 de ore" războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. Zelenski a subliniat că Trump a avut deja șansa de a face acest lucru când era președinte, dar nu a făcut-o.

Într-un interviu acordat duminică pentru NBC News, Zelenski a răspuns: "Mi se pare că dorința (în sine - n.red.) de a pune capăt războiului este frumoasă, dar această dorință ar trebui să se bazeze pe o experiență din viața reală".

"Ei bine, se pare că Donald Trump a avut deja aceste 24 de ore", a zis Zelenski. 

"Noi eram în război, nu un război la scară largă, dar eram în război și, după cum presupun, el a avut acel timp la dispoziție, dar trebuie să fi avut și alte priorități", a continuat președintele ucrainean. 

Putin a început războiul împotriva Ucrainei în 2014, o mare parte din lupte desfășurându-se pe perioada mandatului lui Trump la Casa Albă. 

În campania electorală pentru prezidențialele din 2024, Trump a spus în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului într-o zi dacă ar fi ales pentru un al doilea mandat. El nu a explicat însă cum ar face asta. 


Mulți analiști consideră că Trump ar propune pur și simplu ca Ucraina să înghețe liniile actuale și să cedeze teritoriile pe care Rusia le-a ocupat deja. Conducerea ucraineană a adoptat însă o atitudine fermă, transmițând că toate teritoriile trebuie recuperate.

"Dacă vorbim de încheierea războiului cu prețul Ucrainei, cu alte cuvinte să ne facă să renunțăm la teritoriile noastre, ei bine, cred că, în acest fel, Biden ar fi putut pune capăt chiar și în cinci minute, dar nu am fi de acord", a precizat Zelenski. (sursa: Kyiv Post

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.