"Nu suntem Amazon!". Ministrul britanic al Apărării cere Ucrainei, printr-o declarație foarte directă, să arate mai multă recunoștință pentru sprijinul primit


"Nu suntem Amazon!". Ministrul britanic al Apărării cere Ucrainei, printr-o declarație foarte directă, să arate mai multă recunoștință pentru sprijinul primit
Leon Neal - Getty Images

UPDATE: Zelenski îl ironizează pe ministrul britanic care a solicitat Ucrainei să arate mai multă recunoștință: "Am putea să ne trezim dimineața și să ne exprimăm personal cuvintele de recunoștință ministrului / Oleksii, să-l suni, te rog! Astăzi!"

Marea Britanie nu reprezintă un serviciu Amazon de livrare de arme către Ucraina, iar Kyivul ar putea da dovadă de înțelepciune prin a le arăta recunoștință susținătorilor, a transmis ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. 

Având o intervenție foarte directă, Ben Wallace a menționat că "sfatul" său pentru ucraineni a fost să aibă în vedere că trebuie să-i convingă pe unii politicieni din Washington și din alte capitale – care exprimă semne de îndoială – că merită zecile de miliarde de lire sterline cheltuite ca ajutor militar pentru Ucraina în războiul contra Rusiei. 

Wallace a răspuns la următoarea întrebare a Sky News: Eșecul aliaților de a-i oferi președintelui Volodimir Zelenski un calendar privind aderarea Ucrainei la NATO nu va submina cumva moralul trupelor ucrainene aflate în prima linie?

Wallace a precizat că nu crede că este cazul și a criticat abordarea pe care o are Ucraina în unele cazuri atunci când exprimă solicitări. 

"Indiferent dacă ne place sau nu, oamenii vor să vadă recunoștință", a spus Wallace într-un briefing de presă desfășurat pe fondul Summitului NATO de la Vilnius. 

"Sfatul meu pentru ucraineni este uneori... uite, tu convingi țările să renunțe la propriile lor stocuri (de arme - n.red.) și da, războiul este unul nobil și da, îl vedem ca și cum duci un război nu doar pentru tine însuți, ci pentru libertățile noastre. Dar uneori trebuie să-i convingi pe politicienii de la Capitol Hill, trebuie să-i convingi pe politicienii din alte țări – care se îndoiesc – că merită (efortul sprijinirii Ucrainei - n.red.) și că primesc ceva pentru asta. Și fie că îți place sau nu, asta este realitatea", a continuat Wallace. 

Ben Wallace a mai precizat că a auzit uneori "mormăituri" de la politicienii americani – dar nu dinspre administrația Biden – în legătură cu sprijinirea Ucrainei, aceștia spunând că au fost oferiți 83 de miliarde de dolari, "dar știți, nu suntem Amazon".

Ministrul britanic al Apărării a menționat că, la rândul său, le-a transmis ucrainenilor în iunie 2022 că Marea Britanie nu reprezintă un serviciu de livrare online atunci când vine vorba despre furnizarea de arme.

"Le-am spus ucrainenilor anul trecut – când am condus 11 ore la Kyiv să mi se dea o listă – că nu suntem Amazon", a spus Wallace. 

Wallace a mai precizat că i-a avertizat pe ucraineni că trebuie să ofere programe de antrenament la standarde mai înalte pentru trupele lor, pentru ca acestea să nu sufere o rată săptămânală atât de semnificativă de victime, întrucât asta ar putea duce la pierderea sprijinului politic. În acest context, Wallace a oferit posibilitatea antrenării trupelor ucrainene în Marea Britanie. (sursa: Sky News)

Sursa imaginii din deschidere: Leon Neal - Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.