VIDEO. Afacerile lui Prigojin au înflorit după rebeliunea Wagner. Statul rus a semnat contracte de miliarde de ruble cu companiile de catering gestionate de liderul mercenarilor


VIDEO. Afacerile lui Prigojin au înflorit după rebeliunea Wagner. Statul rus a semnat contracte de miliarde de ruble cu companiile de catering gestionate de liderul mercenarilor

Mai multe companii asociate cu controversatul oligarh din Sankt Petersburg și fondator al PMC Wagner, Evgheni Prigojin, au semnat cu statul rus, după rebeliunea mercenarilor din 23-24 iunie, cel puțin nouă contracte în valoare de peste un miliard de ruble, arată publicația RTVI, precizând că este vorba despre contracte pentru furnizarea de servicii de catering pentru școli, clinici și spitale. 

Valoarea contractelor ar fi de aproximativ 1 miliard și 64 de milioane de ruble (aproximativ 11,5 milioane de dolari).

Cea mai mare parte a sumei provine de la Departamentul de Educație al Administrației din Mytishchi (Mîtișci), oraș de lângă Moscova, care a semnat un contract cu Prodfutservice LLC, o companie de catering pentru preșcolari, pentru mai mult de 705 milioane de ruble. Contractul presupune că firma lui Prigojin va furniza mese pentru școlile din regiunea Moscovei în perioada 2023-2025.

Alți firme implicate în afaceri cu statul rus sunt AVK LLC, CJSC Preschool Nutrition Plant (KDP) și Russotscapital LLC, toate asociate cu Prigojin, care trebuie să presteze diverse servicii pentru spitale și clinici, precum și pentru tabăra de copii Artek.

Nici contractele anterioare cu companiile lui Prigojin nu vor fi reziliate, mai scrie RTVI.

Propagandistul rus Dmitri Kiseliov, gazda emisiunii "Știrile săptămânii" de la postul de televiziune "Russia 1", afirma, la începutul lunii iulie, că PMC Wagner a primit peste 858 de miliarde de ruble în cadrul contractelor cu statul rus, iar holdingul Concord al lui Prigozhin a furnizat servicii în valoare de 845 de miliarde de ruble.

Pe fondul acestor dezvăluiri, ministerul rus al Apărării a anunțat, miercuri, că grupul Wagner a finalizat procesul de predare a armelor și echipamentele militare, „conform planului".

„Au fost predate peste 2.000 de echipamente și armament. Inclusiv sute de arme grele: tancuri T-90, T-80, T-72B3, lansatoare multiple de rachete Grad și Uragan, sisteme de rachete antiaeriene Panțit și tunuri, sisteme de artilerie autopropulsate 2S1 "Gvozdika" de 122 mm, 2S3 "Akatsiya" de 152 mm, 2S5 "Hyacinth" de 152 mm, 2S4 "Tulpan" de 240 mm, obuziere și tunuri antitanc, sisteme de mortiere, tractoare blindate multifuncționale, transportoare blindate de personal, precum și vehicule și arme de calibru mic.

Dintre echipamentele transferate, zeci de unități nu au fost folosite niciodată în condiții de luptă.

Au fost primite, de asemenea, peste 2500 de tone de muniție și aproximativ 20.000 de arme de calibru mic”, a precizat ministerul într-o declarație oficială, precizând că armamentul va fi predat unităților militare care se ocupă de întreținere.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video cu ceea ce pretinde a fi procesul de predare/preluare a echipamentului Wagner. Imaginile pot fi vizionate pe canalul de Telegram al Podul: t.me/PodulRo

CITEȘTE ȘI: Kremlinul confirmă întâlnirea dintre Vladimir Putin și Evgheni Prigojin, la câteva zile după rebeliunea Wagner / Ce i-ar fi comunicat șeful mercenarilor liderului rus

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.