Kuleba explică precauția NATO privitoare la invitarea Ucrainei în alianță: "Sunt îngrijorați de viteză! Dar s-a depășit o barieră psihologică, iar Ucraina este într-adevăr văzută ca membră a Alianței Nord-Atlantice"


Kuleba explică precauția NATO privitoare la invitarea Ucrainei în alianță: "Sunt îngrijorați de viteză! Dar s-a depășit o barieră psihologică, iar Ucraina este într-adevăr văzută ca membră a Alianței Nord-Atlantice"

Motivul formulării extrem de precaute din comunicatul NATO cu privire la perspectivele referitoare la aderarea Ucrainei constă în dorința aliaților de a reduce riscurile, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

"Cred că motivul este că partenerii noștri-cheie, cei care au determinat cu adevărat cât de departe ar putea merge NATO la summitul de la Vilnius, se tem de viteza (potențialelor decizii luate - n.red.). Adică, ei sunt absolut de acord că Ucraina «va ajunge la destinație» și va deveni membră NATO. Dar le este frică de situația în care conduci prea repede, căci poți avea un accident. Și vor să evite asta, vor să ajungă în siguranță în acel punct", a explicat Kuleba pentru postul de televiziune ucrainean ICTV.

Drept replică, moderatorul emisiunii a menționat că NATO a avut totuși opțiunea unei "centuri de siguranță" prin extinderea unei invitații politice privind aderarea Ucrainei, ceea ce nu implică vreo obligație. Kuleba a răspuns că acesta fusese argumentul adus de partea ucraineană și că s-a încercat luni de zile convingerea aliaților. 

Amintim faptul că NATO a precizat, pe parcursul unui comunicat remis în urma summitului de la Vilnius, că va invita Ucraina să adere atunci când "vor fi îndeplinite condițiile". Decizia summitului nu conține o listă de condiții pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească. Însă, potrivit informațiilor din presă, vor fi inclusiv condiții politice, mai precis cele legate de reforme. (sursa: Ukrainska Pravda)

Cu toate acestea, Dmytro Kuleba s-a declarat în general mulțumit de rezultatele Summitului NATO de la Vilnius și consideră că acum invitația de aderare pentru Ucraina este mai aproape decât pare.

"Nu sunt mulțumit cu privire la un singur punct – în textul comunicatului summitului nu se spune clar dacă Ucraina este invitată să adere sau va fi invitată, ipotetic, mâine. Dar a fost un summit unde este foarte important nu doar ce se află în textul deciziilor oficiale și declarațiile oficiale, ci și ce a fost în culise. Și a fost o diferență fundamentală nu doar față de Summitul de la București din 2008, cu care toată lumea a comparat Summitul de la Vilnius, dar și față de Summitul de la Madrid. Am depășit bariera psihologică și observ că Ucraina este într-adevăr văzută ca membră NATO. Faptul că nu au făcut un «salt cuantic» este rău. Dar, pe de altă parte, văd că această evoluție cuantică este inevitabilă și se va întâmpla mult mai devreme decât credem. Pentru că înăuntru, în spatele ușilor închise, toată lumea spune destul de calm: nu vă faceți griji, problema este rezolvată, veți intra în NATO".

Întrebat dacă este mulțumit de rezultatele summit-ului, Kuleba a răspuns "în general da". (sursa: Ukrainska Pravda

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.