Ucraina își schimbă planurile de luptă pentru a pierde mai puține blindate și alte echipamente militare. Care este însă prețul acestei schimbări de tactică


  • ACP
  • Jul 15, 2023 19:50
  • 1337
Ucraina își schimbă planurile de luptă pentru a pierde mai puține blindate și alte echipamente militare. Care este însă prețul acestei schimbări de tactică

Forțele ucrainene au fost nevoite să adopte o nouă tactică de luptă în desfășurarea contraofensivei pentru eliberarea teritoriilor ocupate, pentru a reduce pierderile de echipamente militare provenite în cea mai mare parte din Occident, însă această schimbare a dus pe de altă parte la o viteză mai mică de avansare împotriva trupelor ruse, conform unui articol din The New York Times.    

În primele două săptămâni ale contraofensivei au fost avariate ori distruse până la 20% din echipamentele militare folosite de forțele ucrainene, potrivit jurnaliștilor de la New York Times, ceea ce a determinat strategii ucraineni să schimbe felul în care se desfășoară contraofensiva, în încercarea de a menține mai mult în luptă echipamentele primite. După această schimbare - care presupune o mai mare concentrare pe epuizarea forțelor ruse cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune decât pe atacarea câmpurilor minate rusești - nivelul pierderilor de echipamente de luptă a scăzut la 10%, cum era de așteptat.  

"Dar acea veste bună ascunde unele realități sumbre. Pierderile au încetinit pentru că a încetinit și contraofensiva în sine – și chiar s-a oprit pe alocuri – în timp ce soldații ucraineni se luptă împotriva formidabilei apărări a Rusiei. Și, în pofida pierderilor, ucrainenii au luat până acum doar 8 kilometri din cei 96 pe care speră să îi parcurgă pentru a ajunge la mare în sud și a împărți forțele ruse în două", se mai spune în articolul din The New York Times.  

Experții militari citați de publicația americană au reamintit că primii 25 km ai contraatacului sunt de regulă cei mai dificili, deoarece trupele care atacă au nevoie de trei ori mai mult personal și echipamente de luptă, decât cele care se apără. (sursa: AICI)

Sursa foto: Serhii Mykhalchuk–Global Images Ukraine

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.