Comandantul Azov, Denys Prokopenko, și-a revăzut trupele pentru prima oară de la căderea Mariupolului / Liderul militar le-a vorbit camarazilor despre legământul făcut în prizonierat


Comandantul Azov,  Denys Prokopenko, și-a revăzut trupele pentru prima oară de la căderea Mariupolului / Liderul militar le-a vorbit camarazilor despre legământul făcut în prizonierat

Comandantul Batalionului Azov, locotenent colonel Denys Prokopenko, liderul rezistenței ucrainene din Mariupol, a avut, zilele trecute, o întâlnire cu personalul militar din subordine, prima de la revenirea sa din Turcia care reușise să obțină eliberarea sa din captivitate în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina (Kievul l-ar fi cedat atunci pe celebrul oligarh pro-rus Victor Medvedchuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, în schimbul mai multor luptători Azov).

Capturat de către trupele Moscovei, în mai 2022 la Azovstal, ultima redută ucraineană de la Mariupol, Prokopenko, 32 de ani, a petrecut mai multe luni într-o unitate securizată din Turcia și a revenit în Ucraina la 8 iulie, după ce președintele Volodimir Zelenski a negociat direct cu liderul turc, Recep Tayyip Edogan, eliberarea membrilor Azov. 

Denys Prokopenko le-a vorbit camarazilor săi despre promisiunea pe care a făcu-o pe când se afla în prizonierat: „În carceră, am spus că, pentru mine, acest război nu se va încheia până când nu ne vom întoarce ultimul soldat din captivitate și nu vom restabili granițele Ucrainei din 1991. 

Eu sunt un soldat. Nu mă interesează alte căi de acțiune în afară de cele militare. Inima mea, sufletul meu, trupul meu aparțin Azovului". 

Reamintim că, în iunie, la Rostov-pe-Don a început judecarea luptătorilor Azov rămași în custodia Rusiei, care riscă acuzații de terorism și, prin urmare, ani grei de închisoare. Podul a scris AICI.

Este foarte posibil ca „Redis” Prokopenko care, deocamdată, urmează un program de reabilitare, să își reia atribuțiile oficiale în viitorul apropiat. 

După revenirea în Ucraina a mai multor membri AZOV, Rusia a acuzat Kievul și Ankara că au încălcat termenii acordului de schimb din septembrie 2022 care prevedea ca luptătorii Azov să rămână în custodia Turciei până la sfârșitul războiului. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.