Eliberarea Crimeei, obligatorie pentru obținerea păcii! Mesajul ferm adresat partenerilor Kyivului de adjuncta ministrului ucrainean de Externe


Eliberarea Crimeei, obligatorie pentru obținerea păcii! Mesajul ferm adresat partenerilor Kyivului de adjuncta ministrului ucrainean de Externe

Platforma Internațională a Crimeei ar trebui să creeze o înțelegere clară în rândul partenerilor Ucrainei că nu pot exista discuții de pace fără recuperarea Crimeei ocupate temporar, a declarat prim-adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, în cadrul discursul pe care l-a susținut în deschiderea Forumului Internațional al Rețelei Internaționale de Experți a Platformei Crimeei. 

Dzhaparova a reamintit că Platforma Internațională a Crimeei reunește peste 60 de țări și organizații internaționale pentru un singur obiectiv strategic - eliberarea Crimeei. Ea a menționat, totodată, că Platforma Crimeei a fost lansată inițial ca instrument politic și diplomatic, dar după începerea invaziei rusești la scară largă sarcina tactică a acestui format a cunoscut schimbări. 

"Dacă înainte ne propusesem obiectivul de a readuce subiectul Crimeei pe agenda internațională... astăzi, printre altele, ne propunem să formăm o înțelegere absolut clară în rândul partenerilor noștri că nu pot exista negocieri fără Crimeea, că nu poate exista pace în Ucraina fără Crimeea", a spus Dzhaparova.

În acest context, ea a precizat faptul că diverse țări fac varii propuneri Ucrainei, dar poziția Kyivului este deja una extrem de clară. 

"Poziția Ucrainei este absolut clară: există Formula pentru pace a președintelui Zelenski, există Platforma Crimeei, unde președintele Ucrainei preia conducerea și transmite clar un semnal: Crimeea este parte integrantă a Ucrainei și nu pot exista negocieri sau acorduri fără Crimeea", a subliniat Dzhaparova. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.