Perspectiva unor acte ostile desfășurate de mercenarii Wagner de pe teritoriul Belarusului. Polonia face apel la unitate în cadrul UE


Perspectiva unor acte ostile desfășurate de mercenarii Wagner de pe teritoriul Belarusului. Polonia face apel la unitate în cadrul UE

Un adjunct al ministrului de Externe al Poloniei a declarat că este important ca Uniunea Europeană să fie pregătită pentru acțiuni de natură provocatoare și agresivă la granița cu Belarus, acestea urmând să fie desfășurate de gruparea rusească de mercenari Wagner.

Paweł Jabłoński a făcut aceste declarații după întâlnirea avută la Bruxelles de miniștrii de Externe din cadrul UE. 

Jabłoński a precizat că a transmis celorlalți miniștri informații despre creșterea activității grupului Wagner în Belarus. 

"Acestea sunt acte ruse, acte belaruse care ar putea viza securitatea poloneză, securitatea Uniunii Europene", a spus oficialul polonez.

"Trebuie să creștem protecția frontierelor noastre. UE trebuie să fie pregătită să răspundă în mod corespunzător în cazul în care vor apărea acte ostile", a continuat Jabłoński. 

"UE poate lua măsuri politice pentru a se pregăti pentru posibile acțiuni de natură agresivă, provocatoare", a continuat Jabłoński.

Jabłoński a spus că Polonia, începând cu 2021, a avut de-a face cu grupuri organizate de migranți ilegali "transportați de forțele belaruse cu coordonarea deplină a Rusiei".

El a avertizat că astfel de atacuri hibride pot reîncepe. 

"În plus, dacă avem prezența în Belarus a unor grupuri militare și paramilitare organizate, riscul diverselor tipuri de provocări crește", a spus viceministrul, adăugând că întreg blocul european ar trebui să se unească pentru a-și proteja frontierele externe împotriva unei amenințări migraționale pe care a descris-o ca fiind "de natură hibridă de război". (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.