Toxicitatea discursului susținut de Viktor Orban la Tușnad. Rareș Bogdan șterge pe jos cu Marcel Ciolacu: "Să își ia 2-3 consilieri de politică externă! Atacul premierului maghiar are multiple fațete"


Toxicitatea discursului susținut de Viktor Orban la Tușnad. Rareș Bogdan șterge pe jos cu Marcel Ciolacu: "Să își ia 2-3 consilieri de politică externă! Atacul premierului maghiar are multiple fațete"

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, l-a criticat pe premierul României, Marcel Ciolacu, pentru întâlnirea informală pe care a avut-o la București cu omologul maghiar, Viktor Orban, cu două zile înainte ca cel ultim menționat să facă o serie de declarații scandaloase la adresa țării noastre pe parcursul unui discurs susținut la Școala de Vară a maghiarilor ce se desfășoară la Tușnad. 

Concret, într-o intervenție avută sâmbătă la Realitatea PLUS, Rareș Bogdan l-a îndemnat pe Marcel Ciolacu să-și ia câțiva consilieri pe politică externă, fiind de altfel previzibil faptul că Viktor Orban urma să facă o serie de declarații provocatoare la adresa României. 

"Este cel mai grav atac din ultimii 10 ani de pe scena de la Băile Tușnad. Atacul are multiple fațete, sunt multiple scenarii și are mai multe componente: 1.) un atac direct la integritatea statului român prin faptul că Viktor Orban contestă în acest moment Transilvania - pământ românesc, partea României Mari, contestă Unirea de la 1918 și vorbește, de asemenea, despre o enclavă în interiorul României, ceea ce este de o gravitate fără precedent; 2.) atacă SUA - partenerul strategic al României; și 3.) atacă UE cu o virulență fără precedent, încercând să scuze agresorul rus din Ucraina.  

Este o chestiune extrem de gravă că se întâmplă pe teritoriul României. Sunt convins că la ora asta toate agențiile de știri și toate serviciile de analiză, think-tank-urile și toate serviciile de intelligence analizează declarațiile lui Orban care nu s-au întâmplat la Budapesta (...) ci pe teritoriul României, în Transilvania, la Băile Tușnad.  

De asemenea, este extrem de grav că acest atac al lui Viktor Orban este la doar 2 zile după ce s-a pozat și a anunțat o nouă și frumoasă prietenie cu premierul României.

Pe premierul României îl invit respectuos, am să îi spun și personal, să își ia 2-3 consilieri de politică externă și să nu mai facă greșeala precum în cazul invitării trupelor germane pe teritoriul României, iar acum această frumoasă prietenie cu Viktor Orban, când toate analizele, toate serviciile de informații, toți analiștii vorbeau despre încercarea lui Viktor Orban de a provoca, de a ataca tocmai pentru că nu se mai află UDMR la guvernare și are câmpul liber; încercarea lui de a crea emoție și scandal având în vedere că are, la fel ca și noi, alegeri peste mai puțin de un an de zile.  

Vreau să subliniez un plus pentru MAE. Micuța și firava ministră se dovedește mai puternică decât 10 bărbați de stat.  

Viktor Orban bagă bățul prin gard, pune benzină pe un foc care nu mai era demult aprins.

Gestul necesită o reacție de urgență de la premierul României care în urmă cu 48 de ore, alături de ministrul Transporturilor, s-a hlizit împreună cu acest individ", a spus Rareș Bogdan.

Pe 19 iulie, premierul Marcel Ciolacu participa la București la un prânz privat cu premierul Ungariei, Viktor Orban. În urma acestei întâlniri, Viktor Orban publica următorul mesaj pe social media: "Întrevedere cu premierul român Marcel Ciolacu. Acesta e începutul unei frumoase prietenii". 

Însă, sâmbătă, la Tușnad, pe lângă afirmațiile anti-occidentale favorabile Kremlinului, Viktor Orban a făcut o serie de declarații mai mult decât neprietenoase la adresa României, atacând direct integritatea statului român prin declarațiile prin care a transmis că Transilvania nu este teritoriu românesc. Viktor Orban a susținut că a primit un document de la Ministerul de Externe al României în care i s-a transmis despre ce subiecte să nu vorbească, context în care, manifestându-și comportamentul constant ostil față de România, a atentat la integritatea teritorială a țării noastre. 

"Anul acesta, MAE din România, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a zis despre ce am voie să vorbesc, ce nu am voie și ce trebuie să evit. Într-un document oficial ne-au zis, vă fac cunoscut acest lucru. Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atingere: simboluri naționale, bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești", a spus Viktor Orban.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.