VIDEO. Scandalul OZN-urilor ascunse a ajuns în Congresul american. Un fost agent al serviciilor de informații afirmă, sub jurământ, că SUA ar deține resturi de nave extraterestre și rămășite „non-umane”


VIDEO. Scandalul OZN-urilor ascunse a ajuns în Congresul american. Un fost agent al serviciilor de informații afirmă, sub jurământ, că SUA ar deține resturi de nave extraterestre și rămășite „non-umane”

Guvernul american a desfășurat un program de „mai multe decenii" prin care a colectat și a încercat să facă inginerie inversă* în cazul unor OZN-uri prăbușite, a declarat miercuri, sub jurământ, David Grusch, un fost oficial al serviciilor secrete americane, în cadrul unor audieri cel puțin interesante din Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților (Congresul SUA).

Audierea a fost determinată de afirmațiile publice ale lui Grusch din luna iunie, potrivit cărora guvernul ar păstra în mare secret nave spațiale extraterestre și chiar rămășițele celor care le operau. 

Miercuri, Grusch a repetat unele dintre aceste afirmații - deși nu toate - sub jurământ, scrie The Guardian.

„Am fost informat, în cursul îndeplinirii sarcinilor mele oficiale, despre un program de recuperare și de inginerie inversă în cazul unor nave extraterestre prăbușite, de-a lungul mai multor decenii, însă mi-a fost respins accesul (la informații despre acest program, n.red.)”, a declarat, în fața comisiei, Grusch, care a condus analiza fenomenelor anormale inexplicabile (UAP) în cadrul unei agenții a Departamentului american al Apărării până în 2023.

Audierea a stârnit un imens interes global și a sporit speculațiile cu privire la faptul că SUA ar ascunde dovezi ale vieții și tehnologiei extraterestre. Însă există și o doză mare de scepticism față de afirmațiile și susținerile lui Grusch. Detalii mai jos.

Grusch a depus o solicitare pentru a face dezvăluiri în calitate de avertizor de integritate în 2022, precizând că, în cadrul misiunii sale oficiale, a fost însărcinat să investigheze ce știau armata, apărarea și alte agenții despre extratereștri și despre navele extraterestre, însă a precizat că a fost împiedicat să acceseze programele guvernamentale secrete despre OZN-uri.

Miercuri, Grusch a declarat că s-a confruntat cu represalii „deosebit de brutale" ca urmare a acuzațiilor sale, fiind afectat atât „în plan profesional, cât și personal”.

Sub interogatoriu, Grusch a confirmat că are cunoștință de „persoane care au fost rănite sau accidentate" în cursul eforturilor guvernului de a ascunde informațiile despre OZN-uri.

Întrebat de un membru al comisiei de supraveghere dacă „s-a temut pentru viața sa", Grusch a răspuns: "Da, cu siguranță".

Grusch a adăugat: „Sper că acțiunile mele să conducă, în cele din urmă, la un rezultat pozitiv de creștere a transparenței."

Afirmația lui Grusch, difuzată în interviurile acordate publicațiilor Debrief și NewsNation, potrivit căreia guvernul federal ar ascunde dovezi ale existenței unor nave extraterestre, a stârnit un imens scandal care a determinat Comisia de supraveghere condusă de republicani să lanseze o investigație în privința afirmațiilor fostului agent secret.

De atunci, intriga privind dovezilor pe care guvernul le ar avea sau nu în legătură cu OZN-urile nu a făcut decât să se intensifice.

Tim Burchett, un congresman republican din Tennessee care conduce investigația despre OZN-uri, a afirmat, în ultimele săptămâni, că SUA au dovezi ale existenței unei tehnologii care "sfidează toate legile fizicii" și că navele extraterestre posedă o tehnologie care ne-ar putea „transforma în scrum”.

 Miercuri, însă, Burchett a încercat să nu prezinte audierile dintr-o perspectivă senzaționalistă. 

„Nu aducem omuleți verzi sau farfurii zburătoare în cadrul audierii. Îmi pare rău că vă dezamăgesc cam jumătate dintre voi", a declarat Burchett.

Ironizat de o parte a opiniei publice, republicanul a acuzat agențiile guvernamentale de lipsă de cooperare cu ancheta comisiei de supraveghere.

„A fost atât de dificil să ajungem astăzi aici. În biserica baptistă spunem că diavolul ne stă în cale, iar diavolul chiar ni s-a pus de-a curmezișul în aflarea adevărului. Ne-am lovit de obstacole din partea membrilor, a comunității de serviciilor secret și a Pentagonului”, a acuza el. 

După ce Grusch a repetat afirmațiile anterioare potrivit căreia guvernul a intrat în posesia unor vehicule extraterestre prăbușite, a fost întrebat dacă „avem corpurile piloților care au pilotat aceste nave?".

„Așa cum am declarat public deja în interviul meu pentru NewsNation, cu unele dintre aceste recuperări au venit produse biologice", a spus Grusch.

Aceste produse biologice, a spus Grusch, au fost: „Non-umane. Aceasta a fost aprecierea persoanelor cu cunoștințe directe despre program cu care am vorbit, care sunt în prezent încă în program."

El a spus că guvernul a avut probabil cunoștință de activitatea „non-umană" încă din anii 1930. 

În afirmațiile susținute în fața comisiei, Grusch a fost, adesea, mai rezervat decât în interviurile acordate presei.

Pentru NewsNation, Grusch afirmase, în iunie, că guvernul deținea nave extraterestre "foarte mari, de mărimea unui teren de fotbal", iar pentru Le Parisien, că SUA se aflau în posesia unei "nave asemănătoare unui clopot" pe care guvernul lui Benito Mussolini ar fi recuperat-o în nordul Italiei în 1933.

Miercuri, Grusch nu a părut dispus să intre în detalii despre afirmațiile extraordinare făcute anterior, invocând probleme de securitate, reticența sa alimentând speculațiile scepticilor în privința existenței OZN-urilor. 

Garrett Graff, un jurnalist și istoric care lucrează la o carte despre vânătoarea guvernamentală de OZN-uri, a scris pe Twitter: „Mi se pare foarte interesant faptul că Dave Grusch nu este dispus să declare și să repete sub jurământ la #UFOHearings cele mai explozive (și ciudate) dintre afirmațiile sale din interviul acordat NewsNation. El pare să danseze, cu mare grijă, în jurul acestora".

Perioada premergătoare audierii a fost marcată de acuzații din partea lui Burchett și a co-investigatoarei sale, Anna Paulina Luna, o congresmenă republicană din Florida, la adresa oficialilor federați pe care i-au învinuit de „obsrucționare”.

După audieri, Burchett a declarat că apreciază drept credibile afirmațiile lui Grusch cu privire la recuperarea de corpuri "non-umane".

„Nu vreau să simplific prea mult, dar cum pilotezi [navă spațială]? Trebuie să ai pe cineva în ea. Pare destul de limpede", a declarat Burchett.

Întrebat ce a aflat despre navele extraterestre în cursul investigației sale, Burchett a spus: „Cred că ele există. Știam asta înainte de a veni aici. Nu am aflat prea multe (noutăți) pentru că știam deja răspunsurile, dar m-am bucurat că acest lucru a fost consemnat în dosar."

Pentagonul a negat afirmațiile lui Grusch privind o mușamalizare/tăinuire. Într-o declarație, o purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării, Sue Gough, a declarat că anchetatorii nu au descoperit "nicio informație verificabilă care să susțină afirmațiile conform cărora ar fi existat în trecut sau ar exista în prezent programe privind posesia sau ingineria inversă a materialelor extraterestre".

Alți martori prezenți la audiere au fost David Fravor, un fost comandant al marinei care și-a amintit miercuri că a văzut un obiect ciudat pe cer în timp ce se afla într-o misiune de antrenament în 2004, și Ryan Graves, un pilot în rezervă al marinei SUA, care a afirmat că a văzut fenomene neidentificate în largul coastei atlantice „în fiecare zi timp de cel puțin doi ani".

Graves, care între timp a fondat Americans for Safe Aerospace, o organizație non-profit UAP, a precizat că a venit la audieri  „pentru a exprima îngrijorarea a peste 30 de piloți de avioane comerciale și veterani militari care mi-au mărturisit întâlniri similare".

Întrebat dacă există similitudini între observațiile sale și altele care au fost raportate, el a spus că multe dintre OZN-urile raportate erau „cuburi gri închis sau negre în interiorul unei sfere transparente", „vârfurile cubului atingând marginile sferei".

Grusch a precizat că nu a văzut cu propriii ochi navă extraterestră deținută de SUA, ci că afirmațiile sale se bazează pe „interviuri extinse cu oficiali de informații de nivel înalt".

„Povestea se aliniază unei multitudini de istorii similare din deceniile anterioare care susțin că guvernul SUA s-ar afla în posesia unui secret incredibil, literalmente cel mai extraordinar secret pe care omenirea l-ar putea deține, și că acesta este păstrat, nu doar săptămâni sau luni, ci ani și decenii, fără ca vreo scurgere semnificativă sau dovezi documentare să apară vreodată", a declarat Garrett Graff pentru The Guardian.

„Dacă analizezi capacitatea guvernului de a păstra secrete cu adevărat importante, altele decât cele invocate acum, cred că avem nenumărate motive de îndoială cu privire la acest aspect”, a conchis jurnalistul.

*Ingineria inversă este procesul de descoperire a principiilor de funcționare a unui dispozitiv sau sistem prin analiza structurii, funcţiei şi operaţiilor acestuia. De obicei, ingineria inversă implică dezasamblarea sau descompunerea sistemului sau dispozitivului respectiv şi analizarea în detaliu a funcţionării sale, cu scopul de a realiza un nou dispozitiv sau sistem similar, care nu copiază nimic din cel original.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.