VIDEO Decizie rușinoasă: O scrimeră ucraineană, descalificată de la Mondialele de la Milano pentru refuzul de a da mâna cu competitoarea din Rusia. Rusoaica, învinsă în meci, a făcut ulterior un circ de zile mari după gestul adversarei din Ucraina


VIDEO Decizie rușinoasă: O scrimeră ucraineană, descalificată de la Mondialele de la Milano pentru refuzul de a da mâna cu competitoarea din Rusia. Rusoaica, învinsă în meci, a făcut ulterior un circ de zile mari după gestul adversarei din Ucraina

Scrimera ucraineană Olha Kharlan a fost descalificată joi de la Campionatul Mondial de Scrimă pentru refuzul de a da mâna cu rusoaica Anna Smirnova. 

Cvadrupla campioană mondială Olha Kharlan câștigase meciul cu 15-7 împotriva Annei Smirnova. După meci, Smirnova a întins mâna către adversara ucraineană. Trebuie menționat însă că gestul Annei Smirnova a fost unul ostentativ, în contextul în care e de notorietate decizia sportivilor ucraineni de a nu da mâna cu adversarii ruși și belaruși din pricina războiului pe care Rusia îl duce la scară largă împotriva Ucrainei cu sprijinul Belarusului. 

Ca reacție la faptul că rusoaica și-a întins mâna, Kharlan a scos sabia și a întins-o. Pentru neofiți, menționăm că Olha Kharlan a procedat de pildă într-un mod similar cu Elina Svitolina, celebra tenismenă conațională care la finalul meciurilor disputate împotriva reprezentantelor din Belarus și Rusia refuză să dea mâna cu acestea și se rezumă la o formă de salut cu racheta de tenis. 

Ca urmare a gestului scrimerei din Ucraina, Smirnova a rămas, ca formă de protest, pentru aproximativ 50 de minute pe pista unde s-a desfășurat meciul, stând minute în șir pe scaun, respectiv purtând discuții cu oficialii turneului, ceea ce a dus la un decalaj al competiției. 

Vedeți video: 



Kharlan s-a ales ulterior cu un "cartonaș negru" din partea oficialilor, fiind astfel eliminată din cadrul competiției individuale. Pe de altă parte, rusoaica nu a fost avansată în următoarea rundă. 

Federația Internațională de Scrimă (FIE) nu a explicat de ce a fost descalificată Kharlan. Președintele Federației Ucrainene de Scrimă a precizat că a cerut explicații din partea unui oficial al FIE, dar nu a primit niciuna. 

Regula FIE t.122B prevede de altfel că scrimerii trebuie "să dea mâna cu adversarul" după meci. În caz contrar, regulile prevăd că scrimerul riscă descalificarea.

Decizia descalificării a fost etichetată drept "absolut rușinoasă" de președinția ucraineană. 

"Decizia este manifestarea unei lipse totale de empatie, a neînțelegerii contextului emoțional și e absolut rușinoasă", a scris pe social media consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

De asemenea, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a precizat că Olga Kharlan a dat dovadă de demnitate. În același timp, Kuleba a cerut Federației Internaționale de Scrimă să-și retragă decizia și să-i permită astfel scrimerei ucrainene să continue competiția.

"Anna Smirnova a pierdut competiția în mod corect și a decis să joace murdar prin spectacolul strângerii de mână. Exact așa acționează armata rusă pe câmpul de luptă. Olga Kharlan a câștigat competiția corect și a dat dovadă de demnitate. Îndemn @FIE_fencing să restabilească drepturile Olhăi Kharlan și să îi permită să concureze", a scris Kulea pe Twitter. 


Olha Kharlan devenise astăzi prima atletă care a reprezentat oficial Ucraina într-o confruntare cu un adversar rus sau belarus din momentul în care Rusia a invadat Ucraina la scară largă.

Kharlan, în vârstă de 32 de ani, primise abia joi dimineață undă verde să participe, la câteva ore după ce Ministerul Sportului din Ucraina și-a modificat politica anterioară prin care le interzicea sportivilor ucraineni să se confrunte cu rușii sau belarușii chiar dacă aceștia concurau ca neutri.

Conform noii politici, ucrainenii nu pot participa în meciuri contra sportivilor "care reprezintă Federația Rusă și Belarus".

Smirnova a concurat la Milano ca sportiv neutru.

Pe de altă parte, jucătorii de tenis ucraineni au putut juca împotriva rușilor și belarușilor după începerea invaziei rusești la scară largă, dar la nivel individual, nu ca reprezentanți în mod oficial ai Ucrainei. Aceștia au refuzat, la rândul lor, să dea mâna cu adversarii ruși și belaruși, chestiune salutată de scrimera ucraineană Olha Kharlan.

"Au dreptate să nu dea mâna, nu îmi pot imagina un scenariu în care eu aș face-o", a spus Kharlan pentru AFP.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.