EROARE gravă a militarilor britanici și americani: au trimis din greșeală informații clasificate către o țară africană apropiată Rusiei


EROARE gravă a militarilor britanici și americani: au trimis din greșeală informații clasificate către o țară africană apropiată Rusiei

Oficiali ai armatei americane și de la Ministerul Apărării din Marea Britanie au trimis, timp de mai mulți ani, un număr mare de e-mailuri cu informații clasificate către o țară africană apropiată de Rusia, unde se află trupe Wagner, din cauza unei erori de scriere. 

Potrivit publicației The Times, oficialii Ministerului Apărării din Regatul Unit au scris greșit numele de domeniu pentru omologii lor din SUA atunci când au încercat să-i contacteze, scriind greșit numele de domeniu ca „.ml” in loc de „.mil”. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Marea Britanie a declarat pentru presă că a fost deschisă o investigație în acest caz, „după ce un număr mic de e-mailuri au fost redirecționate din greșeală către un domeniu de e-mail incorect”. 

„Suntem încrezători că nu conțineau nicio informație care ar putea compromite securitatea operațională sau datele tehnice”, a mai spus purtătorul de cuvânt. 

Deocamdată nu se știe prea bine câte e-mailuri a trimis guvernul britanic în Mali, dar la începutul acestei luni Financial Times a raportat că milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise accidental în țara africană. 

Deși unele e-mailuri conțineau informații extrem de sensibile despre personalul militar american activ, contractori și rudele lor apropiate, niciunul dintre aceste e-mailuri nu a fost clasificat, potrivit Financial Times. 

Dar ceea ce face cazul să fie mult mai complicat este faptul că antreprenorul care a fost contractat să gestioneze domeniul de e-mail al țării din Mali, olandezul Johannes Zuurbier, a declarat pentru Financial Times că a încercat vreme de mai mulți ani să avertizeze Washingtonul despre trimiterea corespondenței către țara africană, dar se pare că oficialii americani nu au luat în seamă avertismentele lui. 

Guvernul malian a primit din partea Rusiei, în ultimii ani, un semnificativ sprijin militar și diplomatic, iar trupele Wagner desfășoară sângeroase operațiuni în sprijinul guvernului, așadar e greu de crezut că acesta corespondență electronică nu a ajuns în mâinile consilierilor ruși din Mali – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.