Odată cu reducerea numărului de “diplomați ruși”, să fie redus și numărul sediilor în care aceștia au desfășurat activități FSB-istice


Odată cu reducerea numărului de “diplomați ruși”, să fie redus și numărul sediilor în care aceștia au desfășurat activități FSB-istice

Jalnică și penibilă situație: ambasada Rusiei la Chișinău, după ce a curățat “rugina” de pe antenele sale “învechite”, anunță că secția consulară își va sista temporar activitatea. Situații similare se întâmplă absolut cu toate secțiile consulare din lume din cele mai varii motive, nu doar la Chișinău. Conservele rusești de la noi deja le mor de milă spionilor ruși (la indicația Moscovei!), care vor trebui să plece de aici, discipolii lui F. E. Dzerjinskii nefiind expulzați (după cum încearcă să trateze cazul în chestiune), ci redus numărul acestora în baza parității diplomatice, stabilită în art.11 a Convenției de la Vieina din 1961 cu privire la relațiile diplomatice. Expulzarea și paritatea diplomatică sunt lucruri absolut diferite! 

Nu cunoaștem dacă conducerea ministerului de Externe de la Chișinău i-a prezentat ambasadorului rus Vasnețov și lista concretă a “diplomaților” (experți în antene ruginite), care vor trebui să plece la Moscova. Aceasta e cutuma diplomatică internațională. Dacă n-au făcut-o, încă mai au timp să repare greșeala. Totodată, ministerul de Externe este obligat să adopte decizii similare și pentru alte sedii “diplomatice” rusești de la noi – cele 3 Centre de “Cultură și Știință” (în realitate de spioni și de “Russkii Mir”), sediul pretins consular de pe strada Sciusev (de parcă n-au suficient spațiu în enormele clădiri de pe bd. Ștefan cel Mare 153 și str. Toma Ciorbă 10C), precum și consulatul rusesc de la Tiraspol. Nu-i exclus că “sărmanii diplomați ruși” au sediu nedeclarat și la Comrat.

Responsabilitatea diplomatică ne obligă ca, odată cu reducerea numărului de “diplomați ruși” în baza parității, să fie reduse și numărul sediilor în care aceștia au “desfășurat activități diplomatice”. Ar fi fost corect ca ambele acțiuni să fie sincronizate, altfel sediile respective vor fi imediat umplute cu alți “diplomați ruși”, recrutați mai demult sau mai recent din coloana a 5-ea de la noi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.