Avertismentul experților americani: sistemele militare ale SUA ar putea fi grav infectate cu un program chinezesc destinat perturbării acestora


Avertismentul experților americani: sistemele militare ale SUA ar putea fi grav infectate cu un program chinezesc destinat perturbării acestora

Mai multe sisteme militare americane au fost infectate cu ceea ce se crede a fi programe chinezești destinate infiltrării și deteriorării sistemelor militare și civile, conform declarațiilor unor oficiali citați de publicația The New York Times. 

Atacurile au fost dezvăluite de presă în luna mai, pentru prima oară, după ce Microsoft a identificat codurile de tip malware ascunse adânc în programele de telecomunicații din Guam, unde se afla Baza Aeriană Andersen, dar investigațiile privind malware-ul chinezesc infiltrat în sistemele militare americane din întreaga țară și din străinătate erau deja în curs de desfășurare de câteva luni. 

Specialiștii americani au găsit în mai multe sisteme militare malware chinezesc care, spre deosebire de atacurile anterioare din direcția Chinei, când atacurile cibernetice vizau, de obicei, supravegherea operațiunilor din SUA, ar fi create în acest caz pentru a perturba unele sisteme și echipamente militare americane, conform experților. 

Peste o duzină de oficiali americani și experți din domeniul informatic militar au declarat, citați de presa americană, că atacul chinezilor trece dincolo de sistemele de telecomunicații și că efortul guvernului american de a vâna codul și de a-l eradica este în desfășurare de ceva timp. 

Oficialii spun că investigațiile de până acum arată că amploarea atacului din direcția Chinei ar putea fi mai mare decât s-a crezut inițial și admit că nu cunosc întreaga amploare a prezenței codului în rețelele din Statele Unite și din întreaga lume, parțial pentru că este foarte bine ascuns. 

Deocamdată se crede că Beijingul ar putea să întrerupă curentul, apa și comunicațiile către bazele militare americane și ar putea avea, de asemenea, un impact potențial asupra locuințelor personale și a afacerilor din întreaga țară, potrivit informațiilor obținute de The New York Times. 

În același timp, conform experților americani, nu este clar dacă guvernul chinez știe sau nu cât de bine ar putea funcționa programul de tip malware infiltrat în sistemele militare și civile ale Statelor Unite. 

„China este fermă și hotărâtă să pătrundă în guvernele noastre, în companiile noastre, în infrastructura noastră critică”, a avertizat directorul adjunct al Agenției Naționale de Securitate, George Barnes, la Summitul de Informații și Securitate Națională de la începutul acestei luni – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.