În Ungaria se anunță încă o creștere mare a prețurilor la combustibili, așa că am putea vedea din ce în ce mai mulți maghiari la cumpărături în România


În Ungaria se anunță încă o creștere mare a prețurilor la combustibili, așa că am putea vedea din ce în ce mai mulți maghiari la cumpărături în România

În Ungaria se anunță o încă creștere drastică a prețului combustibilor începând cu ziua de miercuri, potrivit publicației maghiare Daily News Hungary. 

Prețul benzinei va crește cu 12 forinți pe litru iar motorina va costa cu 15 forinți mai mult, astfel că, după creștere, benzina de 95 va costa 622 forinți pe litru (1,61 EUR), în timp ce motorina va fi 613 forinți (1,59 EUR). 

În Romania, la benzinariile Mol, benzina de 95 este între 6,76 lei (520 forinți) și 6,84 lei (527 forinți) pe litru, iar motorina între 6,73 lei (518 forinți) și 6,79 lei (523 forinți) pe litru. Prin urmare, se spune în publicația maghiară, în condițiile prețurilor mai mici din țara noastră nu este surprinzător că mulți unguri conduc în ultima vreme până în România pentru a-și umple rezervoarele de combustibil, ba chiar și coșul cu alimente. 

Tendința de creștere a prețurilor combustibililor auto s-ar datora atât evoluției problematice a forintului cât și prețului petrolului pe piața mondială. 

Ottó Grád, secretarul general al Asociației Petrolului din Ungaria, și-a manifestat speranța că prețurile combustibililor nu vor crește în continuare, ci vor rămâne în intervalul 600-630 HUF, dar asta se va întâmplă doar dacă se va întări forintul, care acum este fragil fără sprijinul UE. 

Fostul secretar adjunct al Energiei din Ungaria, Attila Holoda, a explicat pentru napi.hu că prețurile carburanților vor rămâne ridicate în Ungaria atâta timp cât economia va avea probleme și forintul va avea performanțe sub așteptări. 

Holoda a spus că forintul este fragil deoarece economia maghiară nu are surse financiare, iar întârzierile la sosirea fondurilor Uniunii Europene și împrumuturile mai puțin costisitoare sunt alți factori care contribuie la creșterea prețurilor – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.