O imensă tragedie ucraineană: numărul celor cu amputări în urma războiului Rusiei se apropie de cel din Primul Război Mondial


O imensă tragedie ucraineană: numărul celor cu amputări în urma războiului Rusiei se apropie de cel din Primul Război Mondial

Una din marile tragedii produse de războiul din Ucraina, tragedie despre care s-a vorbit foarte puțin, e numărul imens de ucraineni cu membre amputate. 

Numărul ucrainenilor rămași fără unul sau mai multe membre, după mai bine de 520 de zile de la începutul invaziei ruse, ar fi între 20.000 și 50.000, ceea ce este comparabil cu amputațiile din timpul Primului Război Mondial, însă din cauza timpului necesar pentru înregistrarea pacienților în urma unei operații, numărul real al acestora poate fi chiar mai mare, conform The Wall Street Journal.

În timpul Primului Război Mondial, după cei 4 ani de război în care au luptat milioane de combatanți, au rămas invalizi de război 41.000 de britanici și 67.000 de germani. 

Numărătoarea celor rămăși invalizi în urma războiului din Ucraina este îngreunată și de faptul că unora dintre cei răniți nu li se amputează membrele decât după mai multe săptămâni sau luni de tratament nereușit. 

Estimările organizației de caritate Houp Foundation, citată de The Wall Street Journal, arată că aproximativ 200.000 de persoane au fost grav rănite în timpul războiului, iar amputațiile ar fi frecvent necesare în aproximativ 10% din rănile majore. 

O mare problemă pentru cei care au suferit o astfel de tragedie e că în timp ce primesc de la autoritățile ucrainene un ajutor de până la 20.000 de euro, prețurile protezelor urcă până la 50.000 de euro. 

În același timp, statul ucrainean acordă o atenție mai mare combatanților răniți iar civililor le e mult mai greu să își acopere costurile tratamentelor – sursa AICI

(Sursa foto deschidere: Libkos) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.