Moscova oferă în continuare sume imense companiilor lui Prigojin prin intermediul contractelor pentru mâncare


Moscova oferă în continuare sume imense companiilor lui Prigojin prin intermediul contractelor pentru mâncare

Conform unor informații publicate pe site-urile ruse pentru achiziții publice, companiile deținute de Prigojin ori asociate cu el au primit contracte guvernamentale pentru cel puțin 2 miliarde de ruble (peste 21 milioane de dolari) la mai puțin de o lună după desfășurarea rebeliunii militare împotriva Kremlinului. 

Oferirea contractelor instituțiilor de stat pentru companiile legate de Prigojin poate indica faptul că Moscova a păstrat schema de finanțare a operațiunilor companiei Wagner în Africa prin contracte de stat, schemă recunoscută chiar de șeful PMC Wagner într-o scrisoare adresată ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, publicată de serviciul său de presă pe 10 iunie.

Firmele celui supranumit "bucătarul lui Putin" au reușit să prindă în iulie cele mai mari contracte pentru oferirea de prânzuri calde pentru școlarii din orașele din apropierea Moscovei, dar și pentru spitale din Moscova și regiunea Moscovei. Astfel, doi mari clienți guvernamentali din regiunea Moscovei - administrația Mytishchi și  administrația din Krasnogorsk - au de plătit 705, respectiv 935 miliarde ruble companiei Centrul de Nutriție Socială și companiei Prodfoodservice, iar tabăra de copii "Artek" a statului federal a continuat, la rândul ei, să coopereze cu firmele lui Prigojin, având de plătit 260 de milioane de ruble către acestea. 

Pe lângă acestea se află și câteva spitale ori firme precum "Russotskapital" și "AVK" pe lista clienților firmelor lui Prigojin. Armata are, la rândul ei, contracte pentru alimente cu companiile lui Prigojin, însuși Vladimir Putin fiind cel care a declarat că autoritățile au finanțat companiile militare private cu aproximativ 80 miliarde de ruble (aproximativ 850 milioane de dolari) pe an, inclusiv prin contracte guvernamentale pentru alimente pentru militari. (sursa: AICI)

Sursa foto din deschidere: FT montage; AFP/Getty/Dreamstime

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.