Tensiuni Varșovia-Berlin. Premierul Poloniei îl provoacă la un duel televizat pe influentul politician german Manfred Weber: "Nu voi permite ca alegerile electorale ale polonezilor să fie calomniate într-o asemenea măsură!"


Tensiuni Varșovia-Berlin. Premierul Poloniei îl provoacă la un duel televizat pe influentul politician german Manfred Weber: "Nu voi permite ca alegerile electorale ale polonezilor să fie calomniate într-o asemenea măsură!"

UPDATE: Manfred Weber nu a dat curs provocării. "Nu, rămânem total departe de asta", a spus echipa lui Weber pentru Politico

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, l-a provocat pe liderul unui grup politic major din Parlamentul European la o dezbatere după ce acesta a acuzat principalul partid de guvernământ de la Varșovia de încălcarea regulilor democratice.

Într-un interviu acordat pentru televiziunea ZDF, politicianul german Manfred Weber, lider al grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, a declarat, printre altele, că partidul de guvernământ al Poloniei, Lege și Justiție (PiS), ar trebui să fie eradicat.

"Fiecare partid trebuie să accepte statul de drept, iar această chestiune creează o barieră împotriva PiS din cauza atacurilor sale asupra statului de drept și a libertăților mass-media", a adăugat Weber.

Cuvintele lui Manfred Weber au declanșat o reacție acidă din partea premierului polonez Mateusz Morawiecki.

"Este destul!", a spus Morawiecki într-un videoclip publicat pe contul său X (platformă cunoscută anterior drept Twitter). 

"În calitate de prim-ministru al guvernului polonez, care reprezintă majoritatea parlamentară aleasă în alegerile democratice, nu voi permite ca alegerile electorale ale polonezilor să fie calomniate într-o asemenea măsură", a continuat acesta. 

"Manfred Weber – șeful german al grupării de care aparține Platforma Civică (principalul forță de opoziție din Polonia - n.red.) – a enumerat duminică PiS printre partidele cu care se va lupta gruparea sa", a precizat Morawiecki. 

Morawiecki a continuat spunând că "dacă germanii admit că se vor amesteca în alegerile din Polonia, să-i lăsăm să faci acest lucru în mod transparent".

"Ne acuzi că încălcăm regulile democratice?", a continuat Morawiecki, adresându-se lui Weber. 

"Vă rog să le spuneți asta milioanelor de polonezi într-un duel televizat. Vă invit la o dezbatere pe 2 octombrie!", a mai zis premierul polonez. 

Weber are un istoric al comentariilor negative împotriva PiS. Într-un interviu acordat recent ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Weber a spus că numai PPE ar putea contribui la readucerea Poloniei pe calea europeană prin înlăturarea actualului guvern polonez. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.