Luminița Odobescu, mesaj ferm adresat regimului criminal de la Minsk: "România este alături de poporul belarus și de speranțele acestuia pentru un viitor liber, democratic și prosper!". 3 ani de la fraudarea alegerilor prezidențiale din Belarus de către dictatorul Lukașenko


Luminița Odobescu, mesaj ferm adresat regimului criminal de la Minsk: "România este alături de poporul belarus și de speranțele acestuia pentru un viitor liber, democratic și prosper!". 3 ani de la fraudarea alegerilor prezidențiale din Belarus de către dictatorul Lukașenko

La trei ani de la fraudarea alegerilor prezidențiale din Belarus, în urma cărora dictatorul Aleksandr Lukașenko și-a consolidat pârghiile represive ale regimului său criminal, Ministerul de Externe al României, condus de Luminița Odobescu, a reiterat că este alături de belarușii care luptă pentru libertate. 

"Acum 3 ani, alegerile prezidențiale din Belarus au fost fraudate de regimul Lukașenko. În pofida acestui fapt, oamenii din Belarus au dat dovadă de rezistență împotriva represiunii, închisorii și torturii. România este alături de poporul belarus și de speranțele acestuia pentru un viitor liber, democratic și prosper", a transmis Ministerul de Externe al României într-un mesaj postat pe Twitter. 


La rândul lor, miniștrii de Externe ai Poloniei și ai statelor baltice și-au luat angajamentul de a continua sprijinul pentru poporul belarus și "forțele democratice" ale țării, transmițând în acest sens o declarație comună.

În urma alegerilor, desfășurate pe 9 august 2020, președintele Aleksandr Lukașenko s-a declarat învingător, în pofida acuzațiilor răspândite la scară largă potrivit cărora votul a fost fraudat. 

Protestele masive desfășurate zilele următoare au fost întâmpinate cu o represiune sălbatică din partea forțelor de ordine, context în care Lukașenko și-a consolidat controlul autoritar asupra puterii.

"Lukașenko s-a autoproclamat câștigătorul alegerilor prezidențiale fraudate, călcând astfel în picioare aspirațiile și drepturile democratice ale poporului belarus", au scris cei patru miniștri în declarație.

"Frauda electorală masivă" a dus la o "represiune inumană masivă împotriva "protestatarilor pașnici și susținătorilor acestora", au continuat miniștrii. 

Miniștrii de Externe au declarat că vor continua să fie alături de poporul belarus.

"Credem într-un Belarus democratic, independent și suveran, la fel de mult cum credem în victoria Ucrainei. Sprijinul nostru pentru poporul din Belarus, care luptă pentru libertate și demnitate, va rămâne neclintit", au reliefat aceștia. 

Semnatarii au descris totodată regimul Lukașenko drept "complice și susținător direct al agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei".

"Ignorând voința marii majorități a poporului belarus, regimul acordă Moscovei sprijin politic și logistic deplin, îi permite să folosească teritoriul belarus ca rampă de lansare pentru rachetele sale, pentru desfășurarea de arme nucleare și recent a acceptat să găzduiască mii de mercenari criminali Wagner pe pământul său", au evidențiat miniștrii.

Aceștia au adăugat totodată că Belarus este complice la deportările forțate ale copiilor ucraineni, fiind astfel direct complice la crima de război care urmează să fie judecată de Curtea Penală Internațională.

Sursa foto 2: Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.