Rabinul șef ucrainean spune că rușii îi tratează pe ucraineni cum i-au tratat nazișt*i pe evrei în timpul Holocaustului, însă nu-l cataloghează pe Putin drept antisemit


Rabinul șef ucrainean spune că rușii îi tratează pe ucraineni cum i-au tratat nazișt*i pe evrei în timpul Holocaustului, însă nu-l cataloghează pe Putin drept antisemit

Rabinul șef ucrainean Moshe Reuven Azman a afirmat recent într-un interviu că rușii i-au tratat pe ucraineni, de la începutul războiului, așa cum i-au tratat naziștii pe evrei în timpul Holocaustului.  

Acesta a declarat pentru publicația daneză Kristeligt Dagblad  că "rușii comit genocid și este de datoria mea să spun adevărul despre suferința ucraineană, după toate minciunile Rusiei".

Rabinul este revoltat în special de pretenția lui Putin de denazificare a Ucrainei. Ultima picătură pentru el a fost atunci când o rachetă rusă a lovit aproape de monumentul Babi Jar de lângă Kiev, așa cum a spus pentru publicația daneză.  

"Cine este nazistul aici?!", a întrebat el retoric cu înverșunare. 

"Și spun: nu avem naziști aici. Dar rachetele lui Putin ucid oameni nevinovați, inclusiv evrei", a continuat rabinul.

"Ei (rușii) spun: Grăbește-te, trebuie să scapi de naziști. Dar eu le spun: eu sunt aici, voi sunteți acolo. Nu văd niciun nazist aici, sau știți voi mai bine decât mine?", a continuat Moshe Reuven Azman.

Rabinul a mai spus că i se pare absolut ciudat faptul că Putin se prezintă ca un prieten al evreilor, deși cooperează strâns cu Iranul, țară care dorește eradicarea Israelului de pe hartă. 

"Nu spun că Putin este antisemit. Dar a devenit cel mai bun prieten al iranienilor și îi ajută cu specialiști în tehnologie nucleară. Este o alianță periculoasă", a mai spus cunoscutul rabin șef ucrainean.

Rabinul Azman a ajuns cunoscut după apelurile împotriva invaziei ruse și blestemele pentru "cei care tac și participă tacit la acest atac", dar și după ce a înregistrat un videoclip în care se ducea în orașul Herson pentru a ajuta victimele inundațiilor după distrugerea barajului și a fost aproape ucis de bombardamentele rusești. (sursa: AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.