Ministra de Externe a Finlandei: "E foarte important să nu punem nicio presiune asupra Ucrainei din nicio parte!". Ce spune Kuleba despre scenariul negocierilor cu Rusia


Ministra de Externe a Finlandei: "E foarte important să nu punem nicio presiune asupra Ucrainei din nicio parte!". Ce spune Kuleba despre scenariul negocierilor cu Rusia

Ministra de Externe a Finlandei, Elina Valtonen, consideră că Ucraina ar trebui să stabilească singură condițiile pentru pace, fără existența unor presiuni externe.

Potrivit acesteia, forma finală a mult așteptatei păci ar trebui să fie determinată chiar de Ucraina.

"Mai ales acum, este foarte important să nu punem nicio presiune asupra Ucrainei din nicio parte", a spus ministra. 

Ea a amintit că Ucraina este un stat suveran recunoscut la nivel mondial, cu drept la integritate teritorială și la autoapărare.

"În conformitate cu aceeași logică, Ucraina va putea determina când va fi pregătită pentru negocieri de pace sau eventual pentru pace", a zis Valtonen.

Anterior, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că țara sa va fi pregătită să se angajeze în discuții cu Rusia odată ce trupele ruse se vor retrage din Ucraina, dar nu și cu președintele Vladimir Putin.

"Ne putem angaja în negocieri cu Rusia după retragerea trupelor lor de pe pământurile noastre, dar nu cu Putin. Acest obiectiv poate fi atins printr-un amestec de război și diplomație. Generalii noștri se ocupă de prima parte. Sarcina lor este să-i încurajeze pe ruși să se retragă și să-i convingă că este mai bine să vorbești decât să lupți", a spus Dmytro Kuleba pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

Kuleba a mai subliniat că negocierile cu Putin sunt imposibile pentru că a comis prea multe crime.

"Există şi alte modalităţi diplomatice de a negocia indirect. Dar este clar pentru noi că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin şi Zelenski la aceeaşi masă", a zis ministrul ucrainean de Externe. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.