China anunță arestarea unui important agent CIA care lucra pentru o companie de armament. Cum ar fi fost recrutat


  • ACP
  • Aug 11, 2023 15:45
  • 1109
China anunță arestarea unui important agent CIA care lucra pentru o companie de armament. Cum ar fi fost recrutat

La puțin timp după ce directorul CIA, William Burns, a declarat că agenția americană a "făcut progrese" în reconstruirea rețelelor de spionaj din China, Ministerul Securității de Stat din China a precizat că a arestat un "angajat confidențial important" al unui grup militar-industrial chinez, pentru transmiterea de informații secrete către Statele Unite.  

Angajatul în vârstă de 52 de ani, supranumit Zeng, a fost transferat la procuratură după arestare, fiind acuzat că lucrează pentru CIA printr-un presupus ofițer de stație din Roma "Seth".

Se pare că în timp ce Zeng se afla în Italia, unde fusese trimis pentru studii de către unitatea sa din China, cu mai mulți ani în urmă, acesta ar fi făcut cunoștință cu presupusul agent CIA "Seth", despre care ministerul a spus că era angajat la Ambasada SUA la Roma, conform relatării cotidianului chinez Global Times.

"Seth a dezvoltat treptat o relație strânsă cu Zeng prin activități precum petreceri, ieșiri și mers la operă. Zeng a devenit treptat dependent din punct de vedere psihologic de Seth, iar Seth a profitat de acest lucru pentru a-i insufla valori occidentale lui Zeng", au relatat autoritățile chineze. Din aceasta cauză "poziția politică a lui Zeng a fost zguduită" și astfel s-a ajuns la momentul când Seth i-a cerut lui Zeng "informații sensibile despre armata chineză" pentru care i s-a promis "o sumă uriașă de remunerație", în timp ce familia să vă migra în SUA.  

"Zeng a fost de acord și a semnat un acord de spionaj cu partea americană, acceptând și evaluarea și instruirea din partea CIA", a mai relatat ministerul chinez.  

După toate acestea, Zeng a continuat să "se întâlnească de mai multe ori, în secret, cu personalul CIA" chiar și după ce s-a întors acasă după studiile urmate în Italia. Pe parcursul acestor întâlniri, Zeng ar fi furnizat CIA "o cantitate mare de informații de bază ale Chinei" și a primit bani din partea americană pentru activitatea de spionaj, conform celor spuse de autoritățile chineze și preluate de Global Times. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.