Toți șefii centrelor de recrutare din Ucraina au fost concediați și sunt anchetați pentru CORUPȚIE. Anunțul lui Zelenski


Toți șefii centrelor de recrutare din Ucraina au fost concediați și sunt anchetați pentru CORUPȚIE. Anunțul lui Zelenski

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC) - structură condusă de președintele Volodimir Zelenski – i-a demis, vineri, toți ofițerii superiori responsabili de centrele regionale de recrutare militară, pe fondul unui scandal de corupție la scară largă, după inspecția centrelor teritoriale de recrutare. 

Decizia a fost anunțată public vineri, de președintele Zelensky, care a postat pe Facebook un clip în care a spus: "Deciziile noastre: demitem toți ofițerii militari regionali de înrolare; doar acei oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului sunt trădare trebuie să fie responsabili de acest sistem”

"[Valerii] Zaluzhnyi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, este cel care trebuie să pună în aplicare această decizie. SSU [Serviciul de Securitate al Ucrainei] își va efectua inspecția înainte de numirea noilor șefi ai centrelor de recrutare", a punctat președintele Zelensky. 

„Orice comisar militar împotriva căruia există o anchetă penală va fi tras la răspundere. Oficialii care și-au confundat gradele de pe umăr cu profitul vor fi aduși cu siguranță în fața justiției”, a adăugat el.

 Dintre problemele descoperite de organele de control, Zelensky a citat „îmbogățirea ilicită, legalizarea fondurilor obținute ilegal, beneficii ilegale, transportul ilegal de persoane obligate pentru serviciul militar peste graniță”

În total, sunt deja 112 procese penale împotriva ofițerilor de la centrele de recrutare și alte 33 de anchete în curs. 

Problema comisiilor medicale militare a fost menționată, de asemenea, în cadrul ședinței NSDC. 

"Peste două săptămâni va avea loc o ședință NSDC dedicată acestei probleme. În acest moment, inspecția este în desfășurare și elaborăm propuneri. Vor fi luate și deciziile", a promis Zelensky. 

Președintele ucrainean a dat pe 23 iulie ordinul pentru crearea comisiei condusă de generalul Oleksandr Pavliuk, prim-adjunct al ministrului Apărării, împreună cu blocul forțelor de ordine și cu Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției, cu scopul a inspecta toate birourile militare de înrolare din toate regiunile Ucrainei, după mai multe acuzații ale ucrainenilor ce vizau corupția generalizată din centrele militare. Acest scandal vine după ce, la începutul anului, urmând unor acuzații de corupție în achiziționarea de provizii pentru război, apărute în mass-media, au fost demiși o mulțime de înalți oficiali ucraineni iar ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Viaceslav Shapovalov, a fost obligat să demisioneze – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.