Escaladează tensiunile dintre Polonia și Belarus. Autoritățile poloneze au arestat doi ruși acuzați că au difuzat propaganda Grupului Wagner. Temerile Varșoviei


Escaladează tensiunile dintre Polonia și Belarus. Autoritățile poloneze au arestat doi ruși acuzați că au difuzat propaganda Grupului Wagner. Temerile Varșoviei

Ministrul polonez al Internelor a anunțat, luni, că autoritățile poloneze au arestat doi ruși suspectați că au difuzat propagandă pro-Grupul Wagner. 

Potrivit agenției de știri poloneze de stat PAP, ministrul de la Interne, Mariusz Kaminski, a scris pe rețeaua X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că Agenția de Securitate Internațională a Poloniei, în colaborare cu poliția, a identificat și arestat „doi ruși care au difuzat materiale propagandistice ale Grupului Wagner în Cracovia şi Varşovia”

„Amândoi bărbații au fost acuzați de spionaj, printre alte fapte”, a informat agenția poloneza de presă. 

Tensiunile dintre Belarus, cea mai apropiata aliată a Rusiei, și Polonia, au escaladat în ultimele zile, în special din cauza prezenței grupării paramilitare ruse, care și-a găsit refugiu în țara est-europeană după revolta sa de scurtă durată din iunie, împotriva Moscovei. 

Săptămâna trecută guvernul polonez a anunțat planuri de a desfășura 10.000 de militari la granița sa cu Belarus, acuzând autoritățile bieloruse că facilitează migrația ilegală. 

Polonia a susținut că grupul de mercenari, care are acum tabere în Belarus, ar putea înarma migranții care trec granița pentru a provoca o reacție din Varșovia. 

Autoritățile poloneze au mai arestat anul acesta, în mai multe rânduri, suspecți de spionaj în favoarea Rusiei: începând de la 9 presupuși agenți care formau o rețea în slujba Rusiei (reținuți la 15 martie), apoi arestarea unui jucător de hochei rus, pe 30 iunie, și reținerea, pe 4 august, a unui bielorus acuzat, de asemenea, de spionaj – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.