Cum îi forțează rusia pe ucrainenii din teritoriile ocupate să obțină cetățenia rusă, fără de care, în Crimeea, nu poți să muncești legal, să studiezi sau să ai o locuință. Efectele așa-numitelor ”certificate de locuință” / Anna Neplii


Cum îi forțează rusia pe ucrainenii din teritoriile ocupate să obțină cetățenia rusă, fără de care, în Crimeea, nu poți să muncești legal, să studiezi sau să ai o locuință. Efectele așa-numitelor ”certificate de locuință” / Anna Neplii

În prezent, se înregistrează o vizibilă întoarcere a oamenilor în teritoriile ocupate de ruși în Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia și Herson, în pofida faptului că acolo e încă abordat steagul rusiei. 

În principal, acest lucru se datorează faptului că mulți dintre acești oameni nu și-au putut găsi un nou loc, fie în Europa, fie în alte zone ale Ucrainei. În tot acest timp, multora li s-au epuizat economiile financiare, fiindu-le dificil să-și găsească un loc de muncă care să acopere o chirie și costul lunar al vieții. Nu în ultimul rând, în marea majoritate a cazurilor, asistența primită din partea agențiilor guvernamentale nu este suficientă. Prin urmare, oamenii sunt nevoiți să se întoarcă de unde au fugit. 

Conducerea politică a rusiei a calculat și a facilitat această situație, încă din toamna trecută oferind așa-numitele ”certificate de locuință” în schimbul obținerii cetățeniei ruse. Până acum, această ofertă este disponibilă numai pentru rezidenții din teritoriile ocupate aferente regiunii Herson. Procedura, condițiile și regulile pentru acceptarea documentelor și furnizarea unor astfel de ”certificate de locuință” sunt stabilite prin decretul guvernului federației ruse din 21 octombrie 2022. 

Certificatul acoperă costul locuinței, a cărei dimensiune e determinată de numărul de persoane din familie, după cum urmează: pentru o persoană – 33 de metri pătrați –, pentru două – 42 de metri pătrați –, iar pentru o familie de trei sau mai multe persoane – 18 metri pătrați pentru fiecare persoană în parte.  

Certificatul poate fi obținut dacă aveți un permis de ședere în regiunea Herson. Evident, propaganda de stat a rusiei postează fotografii ale unor ”locuitori” zâmbitori din așa-zisele LPR și DPR, care declară că au susținut mereu rusia. Astfel de tiribombe propagandistice provoacă indignare, întrucât, cu excepția cazurilor izolate, locuitorii regiunii Herson sprijină Ucraina. 

NU este specificat în mod explicit că puteți obține o locuință numai în schimbul cetățeniei ruse, însă pașaportul rusesc e o condiție obligatorie. După aceea, oamenii ar trebui să se adreseze la un centru multifuncțional de servicii publice, unde li se cere un întreg pachet de documente. Procedura de revizuire poate dura până la câteva luni. După primirea ”certificatului de locuință”, oamenii încep să caute locuințele ce întrunesc criteriile expuse mai sus. Conform legii, puteți cumpăra locuințe de la oricine le vine, în toată rusia, inclusiv în Crimeea (peninsula rămâne cea mai populară, iar teritoriul Krasnodar se poziționează pe locul 2).    

Avocații și agenții imobiliari notează că procedura de cumpărare a locuințelor în acest mod este foarte ușoară și transparentă. Vânzătorul este pe deplin protejat și transferă actele locative către noii proprietari numai după ce primește fondurile de la stat. Costul final al spațiului pe care îl vinde e stabilit de ministerul construcțiilor, al locuințelor și al serviciilor comunale al federației ruse. De obicei, doar în această etapă, procedura durează de la 7 până la 9 luni. 

”Imediat după Anul Nou am auzit de primul caz al unei locuințe cumpărate în acest mod. Am prieteni agenți imobiliari care mi-au spus că în prezent acestea au devenit principalele vânzări pe care le fac. De asemenea, am prieteni care au primit astfel de plăți de la stat. Acesta este un caz fără precedent de transparență a sistemului”, ne-a spus o sursă din Crimeea. 

Sursa citată a precizat și că știe personal oameni care nu vor din principiu să primească documente rusești, pe cale de consecință, aceștia neputând solicita să locuiască în propriile case, să lucreze în mod legal și să-și înscrie copiii în diverse instituții de învățământ. 

Din 2014, de la ocuparea Crimeei, deținerea unui pașaport rusesc nu a fost o condiție prealabilă oficială, însă, dacă o persoană vrea să lucreze legal, să studieze și să trăiască fără probleme în Crimeea, NU poate face nimic din toate astea dacă nu are documente rusești. 

În plus, ucrainenii care locuiesc în Crimeea din 2014 au primit documente similare cu aceste ”certificate de locuință”. Mai exact, cei care au copii vor primi un așa-zis ”certificat de mamă”, în valoare de 450.000 de ruble, bani cu care ar putea plăti o parte din costul locuinței găsite. Dar noii ”proprietari” nu vor fi cu adevărat proprietari, întrucât timp de 18 ani nu vor avea dreptul să dispună cum vor de această locuință – de exemplu, nu o pot revinde.

În schimb, în zonele rămase ocupate din regiunea Herson, după procedurile de reînregistrare a spațiilor rezidențiale, noii proprietari au toate drepturile asupra locuințelor, inclusiv pot revinde casele după bunul plac.  Teoretic, după ce vând și-și primesc banii, ei pot părăsi teritoriul federației ruse și se pot întoarce în Ucraina, de exemplu, după ce trec granița în regiunea Belgorod, prin punctul vamal Kolotilovka-Pokrovka, și apoi prin Belarus, prin punctul Mokrany-Domanovo. Această rută este disponibilă numai pentru cetățenii Ucrainei și sub rezerva refuzului unui pașaport rusesc la intrare. De asemenea, fără declarație scrisă, puteți trece frontiera cu o sumă în numerar de 10.000 de euro. 

E bine de știut că nu toți rezidenții din Herson care au aplicat au și primit locuințe acolo unde și-au dorit. Un articol al Nickcenter (31 martie 2023) a relatat cazul lui Serghei, a cărui familie a primit un certificat de asistență financiară numai în cazul mutării în partea de nord a regiunii Sverdlovsk, acolo unde clima e severă, situația economică e dezastruoasă și sunt probleme demografice. Prin relocări siminlare, invadatorii ruși încearcă să rezolve și problema demografică din Crimeea, de unde oamenii pleacă de teama mobilizării generale și a răspândirii ostilităților.  

O sursă din Kakhovka ocupată mi-a relatat despre două familii, care, după ce au locuit inițial o jumătate de an într-o țară membră a Uniunii Europene, au revenit, din lipsă de fonduri, și au fost nevoite să accepte oferta federației ruse. Drept urmare, acum locuiesc în Crimeea, dar, în același timp, acești oameni continuă să aibă o poziție pro-ucraineană. ”Locuitorii din Herson au petrecut mult timp în apartamentul unei prietene, așteptând confirmarea primirii banilor pe certificate. Săptămâna trecută s-a rezolvat și s-au mutat în propriul apartament. Ei folosesc numai surse ucrainene de informare și urmăresc numai producții ucrainene”, mi-a explicat sursa citată. 

S-au întâmplat și alte cazuri cel puțin interesante. Un agent imobiliar i-a relatat unei surse despre două situații când persoanele care și-au vândut casele au scris, după ce și-au primit banii, comentarii jignitoare la adresa autorităților rusești, anunțând că vor dona toți banii către Forțele Armate ale Ucrainei.  

Rămâne o întrebare deschisă: de ce așa-numitele ”certificate de locuință” nu sunt disponibile și pentru rezidenții din regiunea Zaporizhzhia? ”Am discutat problema asta cu un coleg. Amândoi auziserăm și următorul punct de vedere: anume că autoritățile ruse știau dinainte despre explozia hidrocentralei Kakhovskaya și despre inundarea multor așezări. Desigur, momentan toate astea sunt doar presupuneri”, a comentat sursa citată. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.