Radu Hossu, apel către români: "Nu mai filmați sistemele antiaeriene ucrainene și nu le mai publicați pe nicio platformă publică!"


Radu Hossu, apel către români: "Nu mai filmați sistemele antiaeriene ucrainene și nu le mai publicați pe nicio platformă publică!"

Radu Hossu, reporter de război, respectiv cel mai implicat activist civic român în ceea ce privește susținerea Ucrainei în războiul împotriva invadatorilor ruși, lansează un apel către români să nu mai filmeze activitatea antiaerienei ucrainene din proximitatea țării noastre. 

Forțele ucrainene au fost filmate și publicate pe social media atunci când încercau să doboare dronele lansate de armata rusă asupra Portului Reni. Ultimul astfel de episod s-a produs azi-noapte, când marinarii români au filmat momentul în care apărarea antiaerienă a ucrainenilor a luminat cerul cu proiectile, în încercarea disperată de a doborî dronele lansate de ruși asupra Portului Reni, situat la doar câțiva kilometri de Galați. Însă, o parte din drone și-au atins din păcate țintele. 

În acest context, Radu Hossu atrage atenția asupra potențialelor breșe de securitate cauzate de filmările respective publicate pe social media și se oferă voluntar să gestioneze comunicarea Guvernului României pe acest subiect. 

Redăm mesajul publicat pe Facebook de Radu Hossu:

"Portul Reni de la granița cu România a fost din nou atacat de rusia. Felicitări tuturor românilor cu smartphone care s-au gândit că este necesar să prezinte asta prin filmarea sistemelor antiaeriene defensive ale Ucrainei.

Felicitări, căci cu ajutorul vostru, pe viitor atacurile vor fi mai precise și prin urmare vor lovi mai ușor silozurile cu grâne, infrastructura civilă necesară portului Reni pentru a funcționa și cetățenilor din zonă pentru a duce o viață relativ normală.

Felicitări România Smartfonistă care este uluită la un an și jumătate de la începerea acestui război, de trasoarele unui Ghepard, de vuietul unui HAWK, Stinger sau BUK.

Din păcate, bucuria de a filma niște trasoare care mai departe ajută la corelarea următoarelor atacuri rusești, poate duce nu doar la distrugeri materiale ci și la moartea unor oameni.

Pentru cei care s-ar întreba «dar tu dacă ai vedea pentru prima dată așa ceva, n-ai face la fel?», răspunsul este următorul: și acum știu unde sunt dispuse 2 sisteme antiaeriană Ghepard în Kiyv, am trecut pe lângă două NASAMS și un BUK.

La BUK am fost fizic până acolo. Am pus mâna pe el. În telefon am avut clipuri cu antiaeriana din Kyiv și din Bakhmut. Le-am depozitat undeva sigur și nu le-am dat publicității niciodată, chiar dacă ele erau ceea ce știu că lumea aștepta: puțină acțiune.

Însă am vrut să am clipuri pe telefon, nu sânge pe mâini! În Ucraina este interzis prin lege să postezi clipuri cu antiaeriana lucrând. În România nu este interzis. Așadar, doar astfel de apeluri pot face diferența.  

Fac apel la toți care mă urmăriți să dați acest mesaj mai departe până în zona Tulcea. Celor din Guvernul României, Ministerul Apărării Naționale, România - www.mapn.ro care mă urmăriți, vă rog ieșiți public și explicați că aceste clipuri aparent inofensive pot duce la pierderi materiale, dar mai ales omenești. Fără nicio glumă, sunt dispus să mă ocup eu voluntar de comunicarea guvernamentală pe acest subiect, dacă este nevoie.

Încă o dată, vă rog: nu mai filmați sistemele antiaeriene ucrainene și nu le mai publicați pe nicio platformă publică!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.