Nicușor Dan îi dă replica lui Marcel Ciolacu care îl acuza că aplică bucureștenilor un tratament „inuman și degradant”. Gabriela Firea „a fost un primar extrem, extrem de slab pentru București. A dus literalmente Primăria în faliment”


Nicușor Dan îi dă replica lui Marcel Ciolacu care îl acuza că aplică bucureștenilor un tratament „inuman și degradant”. Gabriela Firea „a fost un primar extrem, extrem de slab pentru București. A dus literalmente Primăria în faliment”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, i-a răspuns, într-o intervenție la Digi24, premierului Marcel Ciolacu, care a lansat recent un atac dur la adresa edilului Bucureștilor, afirmând „a condamnat sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece”.

„Este exact o declarație tipic politicianistă, populistă. Iei un fapt real și îl scoți din context și spui că este permanent. (...) Nu vorbește de faptul că am plătit pe termie de 3 ori mai mult decât media ultimilor 10 ani, nici de faptul că pierdem mai puțin după ce în ultimii 10 ani am pierdut tot mai mult, nici de marile investiții pe care le-am făcut. Nu l-am văzut pe dl Ciolacu să fie la fel de vehement când dl Oprescu (Sorin Oprescu, primar general în perioada 2008-2015, n.r.) nu plătea subvenția, la sensul cel mai propriu, sau când doamna Firea ducea RADET-ul în faliment”, a răspuns Nicușor Dan. 

„În sfârșit, noi am început să facem acele mari lucrări și acestea costă câteva zile în care oamenii au rămas fără apă caldă”, a mai spus primarul. El a adăugat că nu este vorba despre „luni”, așa cum a acuzat Marcel Ciolacu. 

„Avem o hartă interactivă care spune care sunt acele puncte termice care la un anumit moment au o situație bună sau o situație mai puțin bună. Nu există luni întregi în care oamenii să nu aibă apă caldă”, a adăugat el. Nicușor Dan a admis că jumătate din blocurile din București nu au apă caldă, dar a spus că această situație se va încheia mâine (joi, n.red), când se termină lucrările de înlocuire a unor conducte.

„Nu reușesc totuși să realizez cum este posibil în aceste condiții ca în capitala României primarul Nicușor Dan să condamne în continuare, și acest an, sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman și degradant și asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluția apei calde”, afirmase Ciolacu, recent, într-o ședință de guvern.

Referitor despre azilele groazei, conexiunea dintre unii administratori ai acestora cu Gabriela Firea și situația lăsată de aceasta după patru ani de mandat (a se citi pomeni electorale și înțesarea instituției cu pile de partid sau din anturajul personal), Nicușor Dan a răspuns: „Am evitat să atac în acele zile, să vorbesc despre Gabriela Firea, de acea situație absolut îngrozitoare. Ce am spus atunci este că, din păcate, ce s-a întâmplat acolo este o manifestare a unui stat în care multe instituții nu funcționează. În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, eu pot să spun, dincolo de acest scandal în care, repet, nu am vrut să intru, a fost un primar extrem, extrem de slab pentru București. A dus literalmente Primăria în faliment. Am găsit 3 miliarde de lei datorii curente și conturile blocate, a dus RADET-ul în faliment, a dus Societatea de Transport aproape de faliment și nu am văzut niciun mare proiect, nicio direcție în care orașul ăsta să meargă. În schimb am văzut fel de fel de cheltuieli aiurea care nu au dus orașul ăsta în nicio direcție”.

Întrebat dacă va candida pentru un nou mandat, actualul edil general a precizat: „Eu doresc să fiu candidat și doresc să fiu candidatul dreptei așa cum am fost în 2020”.

Sursa: Digi24

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.