Va reîncepe nebunia măsurilor medicale anti-covid? În Marea Britanie și în SUA se vorbește despre o creștere a infectărilor și reluarea purtării măștilor


Va reîncepe nebunia măsurilor medicale anti-covid? În Marea Britanie și în SUA se vorbește despre o creștere a infectărilor și reluarea purtării măștilor

Potrivit unui articol publicat miercuri de Daily Mirror, ”cercetătorii britanici” – care au anunțat apariția unei noi mutații ”îngrijorătoare” a Covid 19, o subvariantă a Omicron – au cerut oamenilor să poarte din nou măști pentru a preveni răspândirea virusului. 

Noua variantă, numita „Eris”, ar reprezenta acum unul din 10 cazuri în Marea Britanie, în condițiile în care, numărul de persoane diagnosticate cu virusul a crescut în mai puțin de o lună de la aproximativ 3,3 la 100.000 la 7,2, conform Daily Mirror. 

De asemenea, apariția unei noi sub-tulpine denumită „BA.6” a provocat îngrijorare, deși deocamdată a fost găsită doar în Danemarca și Israel. 

Ca urmare, o expertă în asistență medicală primară la Universitatea din Oxford – Trisha Greenhalgha – a îndemnat oamenii să poarte din nou măști. 

„Diferitele mele grupuri științifice WhatsApp sunt în agitație. Clipuri genetice și diagrame care zboară înainte și înapoi. Înțeleg puțin din detalii, dar se pare că este din nou timpul să îmi pun masca”, a spus ea pe rețeaua X, cunoscută anterior ca Twitter. 

Prof. Christina Pagel, matematician de la University College London și membră a grupului SAGE (Grupul științific consultativ pentru situații de urgență), a adăugat că, sub-tulpina are potențialul de a provoca „un val mare”. Varianta are „o multitudine de mutații noi care o fac foarte diferită de tulpinile anterioare Omicron”, a spus ea, pe X. 

În plus, într-un articol de opinie publicat săptămâna aceasta în British Medical Journal, Pagel a spus că „este destul de sigur că am intrat într-un alt val de COVID-19”

Una dintre principalele ei temeri ar fi că infecțiile cu Covid ar putea crea presiune asupra sistemului de sanatate britanic, apărând în același timp cu infecția gripală și cu virusul respirator, așa cum a fost iarna trecută. 

Christina Pagel a mers chiar mai departe, spunând că există și scenariul „mai puțin probabil” al unei noi variante nedescoperite, care ar putea copleși rezistența existentă a oamenilor la virus. 

Și în Statele Unite au apărut solicitări pentru reluarea purtării măștilor medicale, pe fondul unei creșteri de 12% a spitalizărilor legate de Covid. 

O fostă membră a echipei de tranziție a Comitetului consultativ Covid-19 al președintelui Joe Biden – Dr. Céline Gounder – a declarat, luni, pentru CBS Mornings, că „dacă vă aflați într-un spațiu public interior aglomerat, s-ar putea să doriți să purtați masca” – detalii AICI. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.