Casa Albă a anunțat că președintele Biden este gata să se întâlnească cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un "fără condiții prealabile"


  • ACP
  • Aug 18, 2023 18:18
  • 1057
Casa Albă a anunțat că președintele Biden este gata să se întâlnească cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un "fără condiții prealabile"

Casa Albă a anunțat vineri că președintele american Joe Biden dorește să aibă o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un "fără condiții prealabile", pentru a vorbi despre denuclearizarea Peninsulei Coreene.  

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitatea Națională, John Kirby, a spus pentru agenția de presă Kyodo din Japonia că "oferta este încă pe masă, dar ei (Phenianul) nu au răspuns pozitiv deocamdată". 

"Suntem dispuși să ne așezăm și să negociem fără condiții prealabile", a mai zis John Kirby. (sursa: AICI)

Președintele Biden găzduiește vineri un summit trilateral cu premierul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol la Camp David, la care va fi discutată problema Coreei de Nord alături de alte probleme ce privesc cele trei națiuni.  

Beijingul a cerut vineri participanților la summitul de la Camp David "să susțină adevăratul multilateralism pe fondul unei situații complexe de securitate internațională". 

"Securitatea unei țări nu ar trebui să vină în detrimentul alteia și al păcii, respectiv stabilității regionale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, la o conferință de presă susținută la Beijing. 

"Cine creează conflicte și intensifică tensiunile? Comunitatea internațională are propriul consens", a spus Wang, potrivit publicației Global Times din Beijing.  

"Încercările de a forma clici și grupuri exclusive și de a aduce confruntări în tabere și blocuri militare în Asia-Pacific sunt nepopulare și vor provoca prudență și opoziție din partea țărilor regionale", a mai spus Wang Wenbin. 

Un expert în problemele Peninsulei Coreene, al Academiei de Științe Sociale Liaoning, a exprimat temerile Beijingului, spunând pentru Global Times că "este potrivit să spunem că summit-ul de la Camp David poate fi o posibilitate de pornire a unui nou război rece". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.