Parlamentul Poloniei a aprobat o lege care interzice accesul în școli și grădinițe a ONG-urilor ce promovează ”sexualizarea copiilor”. Detalii


  • ACP
  • Aug 22, 2023 15:57
  • 1715
Parlamentul Poloniei a aprobat o lege care interzice accesul în școli și grădinițe a ONG-urilor ce promovează ”sexualizarea copiilor”. Detalii

Parlamentul polonez a aprobat o nouă lege care interzice organizațiilor ce promovează „sexualizarea copiilor” intrarea în școli și grădinițe, în pofida partidelor de opoziție care văd propunerea partidului de guvernământ PiS ca pe o încercare de a restricționa ”educația sexuală” în școli. 

Anul trecut, președintele polonez nu a permis adoptarea unor astfel de legi, întrucât a considerat că cei care au lansat inițiativele nu au demonstrat dacă acestea au „acceptare socială” în rândul populației. Acceptarea socială poate fi demonstrată printr-o așa-zisă inițiativă legislativă a cetățeanului, ceea ce înseamnă că propunerea trebuie să vină din exteriorul Parlamentului și să fie susținută de cel puțin 100.000 de semnături publice pentru a fi luată în considerare. 

Noua propunere include unele dintre ideile din proiectele de lege anterioare, cum ar fi cerința absolut rezonabilă ca ONG-urile care vizitează școlile să prezinte directorului informații despre conținutul lecțiilor lor. 

Proiectele de lege anterioare specificau însă și faptul că un oficial guvernamental ar trebui să decidă ce organizații ar putea intra în școli, în timp ce proiectul actual interzice în școli doar grupurile care „promovează probleme legate de sexualizarea copiilor”. 

Politicianul de opoziție Dorota Łoboda a obiectat că partidul conservator PiS amestecă în mod deliberat sexualizarea, „care este perceperea unei alte persoane prin prisma atractivității sexuale”, și educația sexuală, care înseamnă „împărtășirea cunoștințelor despre sexualitatea umană”, susținând pentru postul polonez TVN că nu există niciun ONG care să aibă drept scop sexualizarea copiilor. 

Ministrul Educației – Przemysław Czarnek – susține însă că școala este un loc în care lucrează profesorii și, dacă altcineva dorește să lucreze la școală, trebuie să spună ce vrea să predea. 

„Știi de ce au o problemă cu asta?”, a întrebat el în Parlament. „Pentru că vor, de fapt, să sexualizeze, vor să depraveze, vor să distorsioneze conștiința și mintea copiilor” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.