Ucraina, îndemnată de generalii americani și britanici să concentreze contraofensiva în sud și să accepte pierderile mari de trupe care vor veni odată cu adoptarea acestei strategii


  • ACP
  • Aug 23, 2023 15:08
  • 1038
Ucraina, îndemnată de generalii americani și britanici să concentreze contraofensiva în sud și să accepte pierderile mari de trupe care vor veni odată cu adoptarea acestei strategii

În presa din Statele Unite se vorbește despre faptul că mai mulți lideri occidentali îndeamnă Kievul să salveze contraofensiva din vara aceasta concentrându-se pe sudul frontului, chiar dacă astfel e de așteptat să se înregistreze pierderi foarte mari de trupe și echipamente militare. 

Mai mulți oficiali care au dorit să rămână anonimi au spus pentru New York Times că strategii militari sunt îngrijorați de faptul că Ucraina și-ar fi alocat greșit resursele, alimentând cu trupe și echipamente mai multe zone ale frontului, în loc să-și concentreze eforturile pe un singur obiectiv-cheie. Un angajament total față de o cauză-cheie este necesar dacă Ucraina dorește să relanseze contraofensiva, mai ales pe măsură ce pierderile cresc și Rusia continuă să se laude cu un avantaj numeric, spun cei de la New York Times.  

De la începutul contraofensivei Ucraina și-a împărțit resursele între sud și est, ajungându-se acum să fie mai mulți soldați staționați lângă Bakhmut, care nu are nicio importanță strategică reală, decât sunt în sud, unde strategii militari consideră că ar trebui concentrate eforturile armatei ucrainene.  

Oficialii Apărării din Statele Unite doresc ca Ucraina să angajeze majoritatea trupelor și echipamentelor sale în sudul țării, pentru a distruge podul dintre Rusia și Crimeea ocupată și îndeamnă îndreptarea atenției spre Melitopol, un oraș din sud-estul regiunii Zaporojie. De asemenea, se dorește și concentrarea pe curățarea câmpurilor de mine rusești, chiar dacă o astfel de strategie ar duce la sacrificarea soldaților și a echipamentului angajat în aceasta sarcină, mai spun cei de la New York Times.  

Acum exista indicii că Ucraina a ascultat ce i-au transmis mai mulți generali americani și britanici, printre care se află și șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, care l-au sfătuit pe cel mai înalt comandant militar al Ucrainei să concentreze ofensiva pe frontul de sud în timpul unui apel video din 10 august. Astfel, unele forțe de luptă ucrainene au fost mutate de la est la sud, unde s-au înregistrat unele progrese, cum ar fi preluarea controlului asupra satului Robotyne.

Dar dacă așteptata străpungere a liniilor ruse către Crimeea se va concretiza, forțele ucrainene vor avea pe mai departe de luptat în condiții nefavorabile, pe un teren plat și neiertător, care joacă în favoarea Rusiei de-a lungul pozițiilor actuale, conform publicației Business Insider. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.