Medvedev, noi amenințări: Rusia ar putea anexa regiunile separatiste ale Georgiei – Abhazia și Osetia


Medvedev, noi amenințări: Rusia ar putea anexa regiunile separatiste ale Georgiei – Abhazia și Osetia

Rusia ar putea anexa regiunile separatiste ale Geogiei - Abhazia și Osetia de Sud - a avertizat șeful adjunct al Consiliului de Securitate de la Moscova și fost președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un interviu publicat miercuri de săptămânalul rus Argumenti i Fakti. 

Notoriu pentru declarații apocaliptice și alarmiste, Medvedev a susținut că ideea ”aderării la Rusia” a rămas ”popular” în Abhazia și Osetia de Sud, insistând că procesul de anexare a celor două regiuni separatiste poate fi implementat „dacă există motive întemeiate pentru asta”.

Cele două regiuni separatiste ale Georgiei au fost recunoscute de Rusia ca ”state independente” după conflictul armat de cinci zile, din 2008, dintre Georgia și Rusia, în urma căruia Tbilisi a pierdut controlul asupra ambelor regiuni, deși la nivel internațional au rămas recunoscute ca teritorii georgiene. 

„Nu avem nevoie de o repetare a istoriei – a anului 2008. Rămânem pregătiți să abordăm problemele de la masa de negocieri în spiritul Cartei ONU. Dar dacă îngrijorarea noastră are contururi reale, nu vom ezita”, a precizat Medvedev.

”Pentru Occident, această întorsătură a evenimentelor va fi un alt fiasco rușinos și un alt simbol al unei pierderi catastrofale de influență. Iar istoria îi pedepsește aspru pe toți cei care își neglijează lecțiile”, a specificat el. 

Situația din regiune a escaladat din nou pentru a crea „un alt focar de tensiune în apropierea granițelor noastre, pe lângă flancul ucrainean”, a adaugat. 

„Din nou se vorbește despre posibila admitere a Georgiei în NATO. Așa cum s-a comandat, în această țară au început imediat explozii de rusofobie”

, a conchis Medvedev – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.