Felicitări, oameni curajoși ai Ucrainei libere și independente!


Felicitări, oameni curajoși ai Ucrainei libere și independente!

Rușii au crezut că vă vor doborî în 3 zile. Americanii au crezut că nu veți rezista nici 4 zile, dar iată că au trecut peste 550 de zile și voi luptați cu vitejie și curaj. În acest răstimp ați trecut prin foc și pară, i-ați plâns pe cei secerați de război, însă ați ajuns până astăzi, de Ziua Independenței Ucrainei, apărându-vă Patria și independența voastră, arătând lumii întregi un exemplu nemaivăzut de curaj și patriotism. Pentru că dreptatea e de partea voastră. Cauza voastră e justă. Luptați pentru ceea ce mulți nu au avut curajul să o facă. Luptați pentru existența voastră ca țară, ca popor. Pentru dreptul vostru la libertate. 

În acești ani ați demonstrat tuturor că soarta unui popor e în mâinile lui. Ați reușit să schimbați istoria. Ba chiar ați schimbat lumea. Cred că v-ați schimbat și pe voi. Știu prea bine că războiul ăsta v-a unit în jurul unei cauze comune și în fața dușmanului comun. Acum știți cu siguranță cine sunt cu adevărat prietenii voștri și cine nu. Acum toata lumea știe unde e Ucraina și cine sunt ucrainenii. Știu de-acum ca Ucraina este un jucător important pentru această lume. Despre voi se va scrie în cărțile de istorie ca despre poporul curajos care a făcut față celor ce se considerau în mod ipocrit a 2-a armată a lumii. Despre eroii voștri de la Azovstali se vor scrie eposuri și se vor face filme.

Ați demonstrat că, în ciuda oricărui ajutor și sprijin, nimeni în afară de voi nu va lupta pentru independența și binele vostru. Sper că și moldovenii vor înțelege asta într-o bună zi. Și sper că pentru asta nu va fi nevoie de un război. Ei încă se mai luptă cu propriile frustrări, lipsa de curaj și viziune. Și cel mai rău, se luptă unii cu alții, pentru a se umple de bani și pentru a se domina unul pe altul. Voi luptați, voi înfruntați greul și dușmanul, iar ai noștri se scuză cu durerea voastră. Iertați-ne, vă rog, că nu am învățat nimic măcar de la voi. 

Nu poate să nu provoace admirație și inspirație o națiune, care neavând încă armamentul necesar, a ieșit de la tânăr la bătrân să lupte cu invadatorul. Batrâna care la 82 ani a învățat să tragă cu arma ca să apere Patria. Copilul care a salvat un sat. Soldatul care și-a sacrificat viața ca să arunce un pod în aer. Sunt doar câteva din exemplele de mare curaj pe care Ucraina le-a aratat omenirii. Erau oameni gata să oprească tancurile cu mâinile goale. Europa nu era pregătită să închidă cerul, dar aveați oameni care erau gata să își închidă pământul natal. Unii și-au sacrificat satul de baștină, înecându-l ca să opreasca dușmanul și să-și salveze compatrioții. Alții și-au sacrificat viața.

Poporul ucrainean și curajul lor au inspirat o lume întreaga. Ei au dat omenirii o nouă speranță că Binele nu a părăsit complet lumea noastră cinică și ipocrită. Și încă nu puterea învinge, ci adevărul. Nu banii și petrolul, ci valorile și oamenii.

Eu știu că războiul ăsta v-a schimbat. Ucrainenii pe care îi știam până pe 24 februarie și cei de după sunt total diferiți. Parcă v-ați născut a doua oară. Ca oameni. Ca cetățeni ai propriului stat. Ca patrioți. O națiune puternică s-a născut pe 24 februarie la ora 4 dimineața. Una căreia nu i-a fost frică și nu a renunțat. 

Știu că sărbătoriți această zi în locuri diferite. Acasă și peste hotare. În tranșee și spitale, în tancuri, vehicule și avioane de luptă. Pe uscat, pe mare și în aer. Dar pe toți vă unește faptul că sunteți ucraineni și luptați pentru independență. Pentru dreptul vostru sfânt de a locui Acasă pe pământul vostru.

 З Днем Незалежності, Україно!

Нехай свобода мислити і діяти буде вашою перевагою. Бажаю відчувати її в роботі, у відносинах і в житті. Процвітання вам, вашій родині і країні! Будьте незалежні і вільні у всіх своїх проявах!

Хай живе вільний, вільний народ!

Україна переможе!

Слава Україні!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.