Cum se face de râs Serviciul Federal de Informații (BND) al Germaniei de la începutul invaziei rusești a Ucrainei și până în prezent. BND informase că Putin va ocupa întreaga Ucraină în 24 sau 48 de ore


Cum se face de râs Serviciul Federal de Informații (BND) al Germaniei de la începutul invaziei rusești a Ucrainei și până în prezent. BND informase că Putin va ocupa întreaga Ucraină în 24 sau 48 de ore

Pentru că a făcut o serie de predicții total greșite cu privire la invazia pe scară largă a Ucrainei de către armatele Rusiei, Serviciul Federal de Informații (BND) a fost aspru criticat de vicecancelarul german Robert Habeck. într-un interviu acordat jurnalistului Stephan Lamby, preluat de publicația Welt. Habeck, a spus că, spre deosebire de serviciile de informații din Marea Britanie și SUA, care au emis avertismente foarte puternice de război în timpul marșului trupelor ruse la granița cu Ucraina, ”alte servicii de informații au spus că acestea sunt doar exerciții militare și nu se va ajunge la cel mai rău scenariu, dar a venit ce era mai rău”, precizând apoi că se referă și la servicile de informații germane. 

”Serviciile noastre de informații au prezis că Putin va ocupa Ucraina întreaga în 24 sau 48 de ore”, și-a mai amintit vicecancelarul de altă eroare masivă a BND. 

Mai mult, aceste aprecieri greșite au fost făcute chiar în condițiile în care șeful BND, Bruno Kahl, se afla la Kiev în ziua invaziei pe scară largă a Rusiei, de unde a fost forțat să se evacueze. 

În pofida predicțiilor, la două zile după începerea invaziei, a mai adăugat înaltul oficial german, guvernul de la Berlin a decis să înceapă furnizarea de armament Ucrainei. 

BND nu a reușit să prevadă nici rebeliunea condusă de Prigojin, șeful trupelor Wagner, ceea ce a dus la lansarea unei anchete interne cu privire la acest nou eșec, ajungându-se și la discuții despre pensionarea lui Bruno Kahl. 

De asemenea, presa germană a relatat că Bundestagul investighează și de ce nu au fost pregătite serviciile de informații germane pentru evenimentele din 2021 din Afganistan, când talibanii au preluat puterea – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.