Franța refuză să lase din brațe China comunistă. Ministrul francez al Finanțelor, la Beijing: ”Decuplarea tuturor legăturilor economice cu China ar fi o iluzie. China nu e un risc pentru Franța”


Franța refuză să lase din brațe China comunistă. Ministrul francez al Finanțelor, la Beijing: ”Decuplarea tuturor legăturilor economice cu China ar fi o iluzie. China nu e un risc pentru Franța”

Întreruperea tuturor legăturilor economice cu China ar fi „o iluzie”, a declarat, la Beijing, ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, făcând referire la țările occidentale care discută despre îndepărtarea de țara comunistă pentru evitarea dependenței de aceasta. 

"Suntem total opuși ideii de decuplare. Decuplarea este o iluzie. Nu există nicio posibilitate de a avea vreun fel de decuplare între economia americană, europeană și chineză”, a precizat ministrul francez, într-o conferință organizată la Ambasada Franței din Beijing.

Eforturile Franței de a deveni mai independentă economic în anumite sectoare nu este neapărat o direcție rea, a mai spus Le Maire, dar, a adăugat el, „nu înseamnă că China este un risc ”, chiar în contextul în care conceptul de reducere a riscurilor a devenit de referință în Occident, cu atât mai mult de-a lungul ultimelor luni. 

„Reducerea riscurilor înseamnă că vrem să fim mai independenți. Nu vrem să realizăm, așa cum ne-am dat seama, în timpul crizei Covid, că avem prea multă dependență de unele componente foarte specifice”, a adăugat el, menționând situația microcipurilor drept exemplu. 

Declarațiile ministrului francez vin după ce secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a spus, în timpul unei vizite la Beijing, efectuată la începutul acestei luni, că o decuplare a economiilor SUA și Chinei ar fi „practic imposibilă”, deși la Washington se vorbește mult despre reducerea riscului dependenței de gigantul asiatic. 

Și Germania, care consideră țara asiatică un partener comercial de top și o piață importantă pentru industria sa auto, încearcă să reducă orice dependență de China, pe care o vede ca pe o vulnerabilitate majoră, după lecția primită în cazul renunțării cu costuri foarte mari de dependența energetică de Rusia – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.