FSB acuză de spionaj un fost angajat al consulatului american din Vladivostok și anunță că vrea să ancheteze doi diplomați americani în acest dosar


FSB acuză de spionaj un fost angajat al consulatului american din Vladivostok și anunță că vrea să ancheteze doi diplomați americani în acest dosar

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat luni de spionaj un fost angajat al Consulatului General al SUA din Vladivostok, potrivit unui raport al agenției de presă de stat TASS.  

FSB l-a acuzat pe Robert Shonov de "cooperare în mod confidențial cu un stat străin" în conformitate cu articolul 275.1 din codul penal al țării, după ce ar fi descoperit că Shonov lucra pentru doi oficiali de la departamentul politic al Ambasadei SUA la Moscova, Jeffrey Sillin și David Bernstein. Potrivit mărturisirii sale filmate la anchetă de ofițerii FSB, Shonov ar fi cules informații despre desfășurarea invaziei Rusiei în Ucraina și despre procesele de mobilizare din regiunile Rusiei, între septembrie 2022 și mai 2023, fiind "recompensat material" pentru serviciile aduse Statelor Unite.  

De asemenea, Shonov ar fi furnizat și informații despre "momentele problematice" din acea perioadă și "impactul acestora asupra activităților de protest ale populației în apropierea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă din 2024". În plus, primul secretar al ambasadei Statelor Unite l-ar fi însărcinat să identifice persoane loiale SUA printre reporteri, oameni de afaceri și politicieni ruși, care puteau fi folosiți pentru a colecta informații.  

Acum FSB a anunțat că intenționează să îi interogheze pe cei doi diplomați americani, care au fost deja chemați să depună mărturie, iar Departamentul de Stat al Statelor Unite a condamnat arestarea lui Shonov, spunând că acuzațiile împotriva lui sunt "total lipsite de fond". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.