Ministrul lituanian de Externe critică Occidentul pentru neasumarea clară a obiectivului victoriei Ucrainei: "Singura altă opțiune este victoria lui Putin. O catastrofă pentru Europa!"


Ministrul lituanian de Externe critică Occidentul pentru neasumarea clară a obiectivului victoriei Ucrainei: "Singura altă opțiune este victoria lui Putin. O catastrofă pentru Europa!"

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a catalogat vineri drept inacceptabile scenariile ce presupun ca Ucraina să negocieze un armistițiu.  

Landsbergis a subliniat că în cazul în care Rusia ar obține o încetare a focului în viitorul apropiat, Putin ar putea descrie situația ca pe o victorie, iar, în practică, ar însemna, printre altele, că agresorul a câștigat, în timp ce omenirea stă pasivă.  

"Cu o încetare a focului, Putin ar putea revendica victoria, iar asta înseamnă că agresorul câștigă, în timp ce lumea stă și se uită. Puteți descrie asta ca fiind o «nouă realitate» dacă doriți, dar această nouă realitate ar fi oribilă și nu putem permite să se întâmple. Ar trebui să alegem să-l facem pe agresor să piardă!", a scris Landsbergis pe Twitter.  


Declarația lui Landsbergis vine drept răspuns la dezbaterea ce se poartă public în Occident cu privire la contraofensiva ucraineană, în țările occidentale spunându-se adesea că ucrainenii progresează foarte lent din punct de vedere militar, respectiv că intențiile Ucrainei de a recupera toate teritoriile par nerealiste. (sursa: AICI)

Cu o zi în urmă, ministrul lituanian de Externe a declarat că Occidentul ar trebui să stabilească în mod deschis că are ca obiectiv victoria Ucrainei și să nu se rezume doar la a comunica faptul că va acorda sprijin "atât timp cât este nevoie".

"Trebuie să încetăm să mai vorbim despre sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie, pentru că, în opinia mea, asta nu mai funcționează. Trebuie să fim mai deschiși cu privire la obiectivul nostru în Ucraina. Trebuie să fim foarte specifici cu privire la faptul că suntem alături de Ucraina până la victorie", a spus Landsbergis înaintea reuniunii informale a miniștrilor de Externe ai țărilor UE.  

"Dacă nu putem spune asta, înseamnă că luăm în considerare varii opțiuni, dar singura altă opțiune este victoria lui Putin. Nu cred că nimeni de la întâlnirea pe care o avem dorește să vadă victoria lui Putin, întrucât asta ar însemna o catastrofă pentru Europa", a adăugat Landsbergis.

Potrivit ministrului lituanian de Externe, asta ar însemna, printre altele, că Marea Neagră va deveni o mare controlată de Rusia.

"De aceea, trebuie să fim specifici. Trebuie să planificăm victoria Ucrainei. Trebuie să oferim Ucrainei tot ceea ce are nevoie pentru a obține victoria", a zis Landsbergis, subliniind că ucrainenii din prima linie luptă nu numai pentru propria libertate, ci și pentru securitatea Europei.

Landsbergis a subliniat că Occidentul ar trebui să nu se mai plângă de progresele insuficiente ale contraofensivei ucrainene și, în schimb, să ofere Ucrainei toate cele necesare.  

"Dacă ei spun că sunt necesare rachete cu rază lungă, înseamnă că trebuie să le furnizăm. Dacă ei spun că este nevoie de mai multe vehicule blindate, înseamnă că trebuie să le furnizăm. Victoria este un proces complex. Trebuie să stabilim acest obiectiv și să lucrăm în acest sens", a mai precizat ministrul lituanian de Externe. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.